De ce respirația profundă induce relaxarea?

©

Autor:

De ce respirația profundă induce relaxarea?
Respiră adânc, să te liniștești”. De câte ori nu ai auzit asta? Care este însă explicația științifică pentru această stare de liniște indusă de respirația profundă și calmă?

Cercetătorii din cadrul Universității de Medicină din Stanford  au identificat un grup restrâns de neuroni ce fac legătura între centrul de control al respirației din creier și structura responsabilă de generarea excitației neuronale.

Personalul medical și psihologii recomandă deseori exercițiile de respirație pentru persoanele cu tulburări de stres. Similar este practica pranayama – controlul respirației pentru a modifica starea de conștiență a unei persoane către una meditativă este o componentă de bază în toate practicile de yoga.

Rețeaua de neuroni ce leagă respirația de relaxare, atenție sau anxietate este localizată la nivel profund în zona trunchiului cerebral.

Respirația poate fi de mai multe tipuri: regulată, agitată, suspin, căscat, respirație convulsivă, respirație din timpul somnului, respirație de râs, oftat etc. Regiunea creierului asociată cu reglarea respirației este denumită tehnic complexul pre-Bötzinger sau preBötC. Există și o serie de gene asociate cu tipul respirației – fiecare ghidează anumiți neuroni implicați în diferite tipuri de respirații.

În cadrul studiului, unui grup de cobai i-au fost îndepărtați anumiți neuroni: Cdh9/Dbx1, ceea a produs anumite dereglări. După câteva zile, cobaii au început să prezinte stări continue de calm, relaxare, liniște. Aceștia încă prezentau mai multe tipuri de respirație, dar în alte proporții decât anterior. S-a observat că acești neuroni analizați nu doar reglează respirația, ci analizează și transmit informațiile la o altă structură cerebrală numită locus coeruleus, responsabilă de trezire, menținerea stării de alertă, anxietate sau relaxare.

Înțelegerea rolului acestor neuroni asupra reglării respirației și a emoțiilor ajută la creșterea eficienței și dezvoltarea de noi terapii pentru stres, depresie sau alte emoții negative.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-04-2017 | creare: 13-04-2017 | Vizite: 1539
Bibliografie
Brain study shows how slow breathing induces tranquility, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-brain-tranquility.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația meditativă: modul în care contribuie la ameliorarea durerilor
  • Ce să faci când simți că nu ai suficient aer (probleme de respirație)
  • Dificultăţi la respirat? Cum îţi dai seama dacă respiri bine sau nu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum