Cum îți verifici corect sânii (tehnica de autoexaminare a sânilor pentru depistarea tumorilor)

©

Autor:

Cum îți verifici corect sânii (tehnica de autoexaminare a sânilor pentru depistarea tumorilor)

Autoexaminarea sânilor sau examinarea regulată a glandei mamare pe cont propriu reprezintă o metodă de screening pe care orice femeie o poate realiza pentru a observa dacă există anumite modificări la nivelul glandei mamare, precum formațiuni solide, de tip tumoral sau nu, sau chisturi. (1)

Prin realizarea unei autoexaminări și identificarea unei formațiuni care pare să nu fie în regulă sau prin resimțirea durerii la simpla palpare, va fi primul indiciu care va trimite pacienta mai departe pentru un consult medical. Această metodă poate reprezenta un pas important pentru identificarea precoce a unei posibile tumori benigne sau maligne. (1, 2)

Autoexaminarea sânilor este foarte benefică atunci când au loc consecutiv și alte manevre superioare de investigare, precum ecografia sau mamografia, doar când este cazul. (2)

De ce să alegeți să efectuați autoexaminarea sânilor ?

În urmă cu câțiva ani, acest subiect putea să prezinte anumite controverse, spre exemplu, într-un studiu realizat în 2008 pe un lot de aproximativ 400.000 de femei cu proveniență din Rusia, respectiv China, s-a observat că examinarea sânilor nu are de fapt un impact foarte mare privind rata de supraviețuire a cancerului de sân. (2)

Tot în acea vreme, respectiv 2008, s-a considerat că autoexaminarea poate avea și un impact negativ, în sensul în care s-ar iniția biopsii inutile la nivelul glandei mamare. (2)

Termenul de biopsie constă în îndepărtarea unei părți din țesutul mamar, de dimensiuni foarte mici, pentru examinarea histologică, în cazul existenței de celule tumorale sau anomalii care se pot vizualiza doar prin examinarea de țesut. (2)

Pe de altă parte, un studiu mult mai actual, realizat în anul 2022, a arătat că după examinarea a 426 de persoane, s-au obținut următoarele rezultate:

  • 96% dintre cancere au fost descoperite în urma examinării de către pacient singur
  • 81% dintre rezultatele modificate pe ecografie au rezultat din noduli identificați de către pacient (1)


Având în vedere acestea, Societatea Americană de Cancer consideră ca fiind opțională tehnica de autoexaminare.

Cu toate acestea, este însă util să practicați această tehnică tocmai pentru a ști cum arată structura unui sân normal și să vă dați seama mai ușor atunci când ceva nu este în regulă, atunci când apar modificări. (1, 2)

Un alt centru medical recunoscut care susține examinarea de către orice femeie, indiferent de vârstă, măcar o dată pe lună, este Centrul Johns Hopkins. Medicii susțin că un procent de 40% dintre cancerele mamare diagnosticate au avut ca prim pas identificarea unui nodul de către pacientă. (3)

Cum îți verifici corect sânii?

Analiza vizuală

Analiza vizuală reprezintă primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru examinarea corectă a glandei mamare.

Astfel, începeți prin a sta dezbrăcată în partea superioară a corpului, uitându-vă în oglindă și cu mâinile ridicate în lateral, inspectați următoarele:

  • Dimensiunea sânilor: ambii sâni trebuie să fie simetrici, și pe stânga și pe dreapta
  • Dacă sânii sunt uniformi
  • Dacă un mamelon (sfârcul) este inversat, însemnând că și-a modificat poziția, de exemplu poate fi orientat către interior, și nu către exterior
  • Dacă unul dintre sâni pare mai umflat decât celălalt
  • Dacă se observă anumite gropițe sau încrețituri
  • Dacă observați modificări de culoare între ei doi sâni
  • Observați dacă se scurge vreun lichid din mamelon, fie apos, lăptos (galben) sau sânge (2, 3)


Examinarea vizuală ar trebui să înceapă cu mâinile în lateral, iar apoi cu brațele ridicate deasupra capului și revenind, pentru a observa dacă există asimetrii între sâni. (2, 3)

Examinarea fizică

Examinarea fizică este următoarea etapă din examinarea sânilor, după examinarea vizuală. Din acest punct de vedere, sânii se pot examina în mai multe feluri, precum:

  • Stând în fața oglinzii
  • La duș
  • Stând culcat (1, 2)


Sânul se examinează corect folosind întotdeauna buricul degetului, niciodată vârful, deoarece nu veți simți foarte corect consistența glandei. (1, 3)

Tehnica cea mai corectă de examinare este:

  • Folosiți mereu mâna opusă sânului pe care îl examinați
  • Folosiți 3 degete pentru palpare, pentru a putea simți corect sânul, și nu doar unul singur
  • Folosiți mereu partea moale a degetului
  • Examinarea sânului va include întotdeauna și examinarea axilei, tot prin metoda palpatorie
  • Aplicați o presiune ușoară sau medie, dar fermă asupra sânului
  • La final, se recomandă să strângeți ușor din sfârcuri, fără a provoca durere, pentru a verifica dacă există vreo scurgere din mamelon
  • Examinați-vă măcar o dată pe lună, constant și astfel veți ști dacă structura sânului suferă modificări patologice (1, 3)


Există vreun risc în urma autoexaminării?

Nu există niciun risc în urma acestei tehnici, puteți astfel să vă examinați oricând. Dacă se întâmplă să găsiți un nodul prin palpare, mare parte a cestora sunt de natură benignă, adică nu sunt canceroase (malign). (1)

Chiar dacă va fi necesar să efectuați o investigație imagistică, în funcție de vârstă, cel mai frecvent să recomandă ecografia, care nu implică niciun risc și niciun grad de iradiere, fiind o manevră complet neinvazivă. (1)

Autoexaminarea poate confirma că am sau nu cancer de sân?

Screening-ul va fi întotdeauna cea mai bună metodă de prevenție, indiferent de problema de sănătate pe care o aveți. Astfel, mamografia este investigația imagistică ce are cea mai mare acuratețe pentru depistarea tumorilor, chiar înainte ca acestea să fie simțite. (3)

Dacă observași totuși niște modificări suspecte, nu ezitați să faceți un consult care v-ar putea elimina toate grijile, sau în caz contrar, începerea cât mai precoce a tratamentului. (3)

Cum să faci ca tehnica de autoexaminare să fie parte dintr-o strategie de depistare a cancerului de sân?

Această strategie poate să înceapă cu ușurință prin realizarea unei rutine lunare, astfel încât, cu cât vă veți examina mai mult sânii și cu veți acorda mai multă atenție, cu atât veți recunoaște mai ușor când apar anumite modificări de culoare, asimetrie sau umflături. (2)

Puteți să vă examinați sânii și la câteva zile după încheierea ciclului menstrual, când aceștia pot suferii anumite modificări din cauza dereglărilor hormonale, precum o sensibilitate mai mare sau să fie mai umflați față de obicei. (2)

În cazul femeilor care sunt la menopauză, puteți doar să alegeți o anumită zi din lună în care să vă examinați constant, cum ar fi prima sau ultima zi din lună.

De asemenea, prin examinarea glandei mamare și a axilei, prin mișcări circulare, puteți să vă cunoașteți mult mai bine structura și să identificați diferențe, atunci când există. (2)

O altă modalitate este scrierea unui jurnal în care să vă înregistrați rezultatele obținute în urma examinării mamare din fiecare lună. De asemenea, orice modificare pe care o simțiți trebuie să o și localizați, să menționați, de exemplu, dacă este în partea superioară sau inferioară a sânului sau la nivelul axilei. (2)

Rețineți de asemenea, că sânii pot suferii anumite modificări pe parcursul ciclului menstrual, dar care sunt tranzitorii, lucru care nu ar trebui să vă îngrijoreze atâta timp cât se remit. (2)

Nu orice nodul este malign. Există și alte surse beninge (necanceroase) ale nodulilor, precum:

  • Fibroadenomul
  • Papilom intraductal
  • Boala fibrochistică a sânilor
  • Necroza de grăsime mamară


Recomandări

Simpla examinare lunară poate fi doar în beneficiul vostru, putând astfel să identificați precoce anumite modificări.

Chiar dacă simțiți un nodul de consistență mai tare, marea majoritate sunt benigne. Acest lucru nu îndrumă către ignorarea unui nodul, indiferent de caracterul său, ci face apel la calm. Se recomandă o vizită la medic pentru a elimina orice suspiciune sau pentru inițierea de tratament, într-un stadiu cât mai incipient.


Data actualizare: 15-09-2022 | creare: 15-09-2022 | Vizite: 707
Bibliografie
1. Autoexaminarea sânilor, link: https://www.healthline.com/health/breast-lump-self-exam
2. Autoexaminarea sânilor, link: https://www.breastcancer.org/screening-testing/breast-self-exam-bse
3. Autoexaminarea sânilor, link: https://www.nationalbreastcancer.org/breast-self-exam
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum