De ce apare febra musculară?
©
Autor: Costin Oana
![De ce apare febra musculară?](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34856.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cauzele febrei musculare sunt complexe și există o serie de explicații pentru care aceasta apare. Conform unui studiu (2003) publicat în Sports Medicine, au fost elaborate 6 teorii explicative pentru febra musculară: acumularea de acid lactic, spasmele musculare, leziunile țesutului conjunctiv, leziunile muculare, inflamația și efluxul enzimelor. (1)
Conform American College of Sports Medicine, una dintre cele mai cunoscute și împărtășite teorii este că febra musculară apare în urma micro-leziunilor fibrelor musculare cauzate de efortul fizic, cel mai probabil în cadrul unor solicitări fizice cu care persoana nu este obișnuită. Febra musculară este o consecință a procesului de „reparare” a acestor leziuni, iar acumularea de acid lactic la nivelul mușchilor ca fiind o cauză a febrei musculare este o concepție eronată, pentru că acidul lactic nu face parte din acest proces.
Severitatea durerii specifice febrei musculare depinde de tipul de forță aplicată asupra mușchilor (de exemplu, durerea va fi mai intensă în cazul alergării pe o pantă înclinată decât în cazul mersului pe jos pe aceeași pantă înclinată) și de numărul de repetiții al exercițiilor (cu cât sunt mai multe repetiții, cu atât febra musculară e mai intensă). (2)
De asemenea, tipul de contracții musculare presupuse de exercițiu influențează nivelul febrei musculare ulterioare (contracțiile excentrice, cele care presupun contracția mușchilor în timp ce se întind, sunt mai solicitante și implică leziuni musculare mai pronunțate decât contracțiile concentrice). (3)
Pe măsură ce corpul se obișnuiește cu efortul fizic, probabilitatea de a face febră musculară după efortul fizic scade treptat. Dacă vreți să evitați însă febra musculară, începeți antrenamentul cu exerciții ușoare, crescând gradual de la o ședință la alta intensitatea și durata exercițiilor. (2), (4)
Data actualizare: 28-07-2024 | creare: 11-05-2017 | Vizite: 1962
Bibliografie
(1) Delayed onset muscle soreness : treatment strategies and performance factors, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617692 (2) Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS), link: https://www.acsm.org/docs/brochures/delayed-onset-muscle-soreness-(doms).pdf
(3) Postexercise Muscle Soreness, link: https://emedicine.medscape.com/article/313267-overview
(4) Why do I feel pain after exercise?, link: https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/why-do-I-feel-pain-after-exercise.aspx
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri de picioare de vreo 3 saptamani
- Pareza de coarda vocala
- Febra, dureri de picioare, ce poate fi?
- Durere in zona laringelui
- Durerile de spate, in zona cutiei toracice. Este ca un fel de febra musculara
- Dureri musculare de vreo 4 luni ca si cum as avea febra musculara
- Dureri ale articulatiilor
- Febra si dureri musculare
- Splina marita?