Te-ai apucat de sport? Câteva sfaturi alimentare

Te-ai apucat de sport? Câteva sfaturi alimentare

©

Autor:

Te-ai apucat de sport? Câteva sfaturi alimentare

Dacă tocmai te-ai apucat de sport È™i vrei ca rezultatele efortului fizic pe care îl depui să fie susÈ›ine prin dietă, atunci este important să iei în considerare câteva recomandări pentru un stil de viață sănătos.

Nu sări peste micul dejun

AÈ™a cum probabil È™tii deja, micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece îÈ›i oferă sursa de energie cu care îÈ›i începi ziua. De asemenea, dacă iei micul dejun ai mai puÈ›ine È™anse să consumi gustări dese È™i nesănătoase, aÈ™adar îÈ›i oferă o senzaÈ›ie mai lungă de saÈ›ietate pe parcursul zilei.

Este indicat să optezi pentru un mic dejun bogat în proteine, cereale integrale sau fructe. Dacă nu eÈ™ti obiÈ™nuit să iei micul dejun, poÈ›i începe să implementezi, treptat, acest obicei prin consumul de suc de fructe (fără zaharuri adăugate). Apoi, poÈ›i alege variante simple de mic dejun, cum ar fi un sandwich sau ouă fierte.

Conform unui studiu din Journal of the American College of Cardiology, la care au participat 7.000 de persoane și care s-a desfășurat pe o perioadă de 20 de ani, cei care nu au consumat micul dejun aveau un risc crescut de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. (1)

AÈ™adar, dacă te gândeÈ™ti să încerci postul intermitent, metoda 16/8, în care mănânci pentru o perioadă de opt ore È™i, cel mai adesea, ratezi micul dejun, cercetătorii atenÈ›ionează că acesta ar putea influenÈ›a negativ sănătatea cardiovasculară. AÈ™adar, dacă vrei să încerci metoda 16/8, poÈ›i începe să mănânci la micului dejun.

Renunță la mâncarea nesănătoasă

Atunci când ai stabilit un program de exerciÈ›ii fizice È™i vrei să ai rezultate cât mai bune este indicat să te concentrezi pe alimentele sănătoase, care îÈ›i vor oferi aportul de vitamine È™i de nutrienÈ›i care sunt necesari organismului. Problema cu alimentele nesănătoase este că, în primul rând, duc la creÈ™terea în greutate, iar, mai apoi oferă „calorii goale”, care nu te ajută să fii pregătit pentru un antrenament.

Renunță la restricționarea calorică

Dacă te-ai apucat de sport È™i vrei să slăbeÈ™ti, dar încă îÈ›i limitezi necesarul zilnic de calorii, nu vei reuÈ™i decât să îÈ›i îngreunezi antrenamentul. Pentru început, este adevărat că pentru pierderea în greutate trebuie să acorzi atenÈ›ie caloriile pe care le consumi, dar, atunci când nu respecÈ›i necesarul zilnic de calorii, în perioadele de alimentare redusă, organismul începe să conserve energia È™i face acest lucru prin încetinirea metabolismului. În plus combinaÈ›ia dintre restricÈ›ionarea calorică È™i un program intens de exerciÈ›ii fizice poate duce la modificarea hormonilor È™i la prevenirea pierderii în greutate. (2)

Mănâncă înainte È™i după antrenament

Este important să nu faci sport dacă nu ai mâncat sau dacă eÈ™ti deshidratat. În caz contrar, vei interfera cu abilitatea organismului tău de a menÈ›ine un nivel de performanță. De asemenea, dacă nu mănânci după antrenament, există mult mai multe È™anse să pierzi masă musculară. Pentru reducerea oboselii, a durerilor musculare È™i pentru o recuperarea rapidă este indicat să mănânci, în termen de două ore după antrenament, o masă bazată pe carbohidraÈ›i È™i proteine. PoÈ›i încerca, inclusiv, variante simple, precum iaurt grecesc, fructe sau un smoothie.

Hidratează-te

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în considerare atunci când faci miÈ™care este să te hidratezi corect. Nu bea apă doar în timpul antrenamentelor, ci pe tot parcursul zilei, astfel încât, atunci când faci miÈ™care să nu pierzi o cantitate mare de lichide. De asemenea, nu înlocui apa cu ceai, sucuri sau băuturi energizante care pot fi bogate în zahăr.

O metodă eficientă de a testa dacă te hidratezi corect este să te cântăreÈ™ti înainte È™i după antrenament. Dacă apare o lipsă înseamnă că nu ai băut suficientă apă, iar, dacă apare o creÈ™tere în greutate, cel mai probabil ai băut mai multă apă decât are nevoie organismul tău.

Fă un plan

Aceasta este cea mai bună idee atunci când abia ai început să faci sport È™i nu ai prea multe informaÈ›ii despre ceea ce ar trebui să faci pentru a susÈ›ine programul de exerciÈ›ii fizice. Pe lângă faptul că plănuirea meselor din cursul zilei te va ajuta să economiseÈ™ti timp, de asemenea, este o modalitate de a rămâne fidel unui stil de viață sănătos. Studiile au arătat că eÈ™ti mai predispus să mănânci mâncare nesănătoasă, atunci când nu îÈ›i plănuieÈ™ti mesele. (3) În acelaÈ™i mod, pregăteÈ™te gustări sănătoase pe care să le ai mereu la îndemână atunci când È›i se face foame.

Nu-ți calcula carbohidrații

Dacă iei parte la o cursă de alergare pe distanÈ›e lungi sau la orice antrenament de rezistență, carbohidraÈ›ii te vor ajuta să rămâi în formă È™i să întârzii starea de oboseală sau de epuizare. Este indicat să fie consumi carbohidraÈ›i cu o seară înainte de antrenament.

Fii atent la porții

Unii oameni, atunci când încep să facă miÈ™care, mănâncă mai mult decât de obicei sau adoptă ideea că alimentele sănătoase pot fi consumate în cantități mai mari decât în mod normal, fără a cauza efecte adverse. Adevărul este că, atunci când exagerezi poÈ›i să creÈ™ti rapid în greutate È™i să ai mai puÈ›ină rezistență la antrenamente. Există câteva strategii simple pentru a ajuta la controlul porÈ›iilor. Spre exemplu, poÈ›i folosi farfurii mai mici. În plus mesele principale ale zilei ar trebui consumate cu trei sau patru ore înainte de antrenament, iar gustările pot fi consumate cu una sau două ore înainte de antrenament.

ReÈ›ine că durata È™i intensitatea activității tale va dicta cât de des È™i ce ar trebui să mănânci È™i să bei. De exemplu, vei avea nevoie de mai multă energie pentru a alerga un maraton decât pentru a parcurge câÈ›iva kilometri. PoÈ›i, inclusiv, să È›ii un jurnal pentru a monitoriza modul în care organismul reacÈ›ionează la mese È™i gustări, astfel încât să vă poÈ›i regla dieta pentru a obÈ›ine cele mai bune performanÈ›e.


Data actualizare: 04-10-2019 | creare: 04-10-2019 | Vizite: 999
Bibliografie
1. Association of Skipping Breakfast With Cardiovascular and All-Cause Mortality. Url: https://www.onlinejacc.org/content/73/16/2025
2. Dr. Joseph Debe: Making Your Hormones Work for You in Achieving Your Fitness Goals
3. Eating and exercise: 5 tips to maximize your workouts. Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20045506
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia, hidratarea È™i suplimentele energetice pentru alergarea de lungă durată
  • Cele mai importante 10 sfaturi nutriÈ›ionale pentru sportivi
  • AlimentaÈ›ia influenÈ›ează calitatea somnului sportivilor È™i implicit performanÈ›ele lor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum