Ce se întâmplă în corp când faci sport?
©
Autor: Costin Oana
Activitatea fizică implică o serie de modificări în corp, majoritatea sistemelor și organelor fiind stimulate. Iată care sunt principalele modificări ce apar imediat cum începem antrenamentul fizic și pe parcursul efortului fizic susținut:
Inima și vasele de sânge
- Inima pompează mai mult sânge către mușchi, pentru a le asigura mai mult oxigen.
- Crește totodată fluxul sanguin către mușchii scheletici activi și către piele, pe măsură ce temperatura corpului crește.
- Răspunsul sistemului cardiovascular la exercițiile fizice este direct proporțional cu necesarul de oxigen al mușchilor scheletici.
Plămânii
- Ventilația pulmonară crește aproape imediat de la debutul exercițiilor.
- În timpul efortului, pe măsură ce mușchii sunt mai solicitați, necesită mai mult oxigen și produc mai mult dioxid de carbon. Pentru a face față noilor solicitări, frecvența respirației crește de la aproximativ 15 respirații pe minut (în starea de repaus) la 40-60 respirații (în timpul antrenamentului).
Mușchii
- Mușchii se contractă din ce în ce mai repede și mai puternic, iar pentru aceasta au nevoie de glucoză și adenozină trifosfată (ATP). Pentru a produce mai multă ATP, organismul are nevoie de mai mult oxigen; când nu are suficient, este favorizată acumularea de acid lactic în mușchi (excesul de acid lactiv din mușchi produce febra musculară).
- Temperatura corpului și la nivel muscular crește, ceea ce ajută mușchii să folosească glucoza și acizii grași pentru a arde caloriile și a produce astfel energia necesară pentru menținerea efortului.
Creierul
- Un flux sanguin mai bogat ajunge și la creier, de aceea celulele cerebrale încep să funcționeze la un nivel mai ridicat, făcându-te mai alert și oferindu-ți o capacitate de concentrare mai bună după antrenament.
- O serie de neurotransmițători sunt eliberați în timpul efortului fizic, printre care endorfinele, serotonina, dopamina, glutamatul și acidul gamma-aminobutiric (GABA).
- Endorfinele sunt eliberate în general sub acțiunea stimulilor stresanți sau dureroși, astfel că diminuează durerea resimțită în timpul antrenamentului, ajutându-te să reziști mai mult la intensități mai ridicate. De asemenea, au un efect de reducere a stresului, oferind o stare euforică după activitatea fizică, efect susținut și de serotonină, care îmbunătățește starea de spirit.
Alte modificări
- Pentru a regla temperatura corpului, care crește în timpul efortului fizic, glandele sudoaripare încep să secrete transpirația.
- După un antrenament intens, rinichii filtrează o cantitate mai mare de proteine în urină și încearcă să mențină organismul hidratat producând mai puțină urină.
Data actualizare: 11-10-2019 | creare: 11-09-2017 | Vizite: 3084
Bibliografie
(1) Warm Up to Work Out, link: https://www.acefitness.org/acefit/fitness-fact-article/86/warm-up-to-work-out/ (2) Physiologic responses and long-term adaptations to exercise, link: https://www.cdc.gov/nccdphp/sgr/pdf/chap3.pdf
(3) Your lungs and exercise, link: https://www.europeanlung.org/assets/files/en/publications/lungs-and-exercise-en.pdf
(4) Physiological effects of exercise, link: https://academic.oup.com/bjaed/article/4/6/185/314696/Physiological-effects-of-exercise
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni