De ce am nevoie în prima lună din viața bebelușului?

©

Autor:

Deşi trăim în epoca tehnologiei, numeroase mame încă mai consideră că este de rău augur să cumperi hăinuţe şi alte produse necesare copilului încă nenăscut. Această credinţă nefondată, la fel ca orice altă superstiţie, nu poate decât să îţi îngreuneze, şi mai mult, viaţa. O mare parte din lucrurile destinate îngrijirii bebeluşului ar trebui achiziţionate de la sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, pentru a nu te suprasolicita fizic şi psihic în perioada dificilă de lăuzie. Cu ajutorul familiei şi a celor dragi, adună, din timp, obiectele dedicate copilului şi pe cele de care vei avea nevoie ca mamă, iar după naştere, odihneşte-te şi doar suplimentează, când trebuie, lista de obiecte necesare.

Sumarul produselor indicate bebeluşilor în primele lor săptămâni de viaţă nu este acelaşi pentru fiecare familie, ci diferă în funcţie de personalitatea părinţilor şi de posibilităţile lor financiare. Cu toate acestea, o serie de articole sunt absolut indispensabile pentru orice nou-născut.

Ce ar trebui să cumperi?

În mod evident, în prima lună de viaţă copilul va avea nevoie de un pătuţ unde să se odihnească, de scutece – într-un număr generos, de haine potrivite, de o cădiţă, de produse pentru păstrarea igienei, iar mama de produse/accesorii pentru alăptat şi, la fel, pentru pentru păstrarea igienei. Gradual, şi cu ajutorul celor dragi, şirul articolelor se poate dubla cu jucării, un scaun de maşină special, un căruţ pentru plimbările în parc, o geantă pentru depozitat scutecele – pentru părinţi – şi cu o bluză specială sau cu un şal - utile atunci când mama e nevoită să îşi hrănească bebeluşul în public.


Iată mai jos o listă exactă cu produsele pe care trebuie să le achiziţionezi înainte de naştere şi în primele săptămâni de după marele eveniment (1, 2):

 

  • 1. Accesorii pentru hrănirea celui mic precum o pernă specială pentru alăptat (se găseşte online ca şi alte articole enumerate aici), baveţici şi scutece din pânză care să îţi protejeze hainele de vărsături, biberoane şi suzete. Chiar dacă îţi propui să-ţi hrăneşti copilul exclusiv la sân, tot vei avea nevoie de biberoane în cazul în care vei fi nevoită să foloseşti pompe de sân şi să depozitezi laptele în frigider. Dacă nu ai posibilitatea să alăptezi, va trebui să îţi construieşti provizii de lapte praf special creat pentru bebeluşi şi recomandat de medic. Tot la această categorie menţionăm: gelurile şi cremele terapeutice recomandate pentru pielea sensibilă din zona mamelonului – afectată în timpul şi în urma alăptării. (1, 2)
  • 2. Scutece şi accesorii pentru curăţarea copilului; o idee bună ar fi să îţi cumperi o masă creată în mod expres pentru toaletarea copilului, care să fie dotată cu o centură de siguranţă/bare de susţinere şi cu un spaţiu pentru depozitare. Dacă nu îţi permiţi o astfel de achiziţie, foloseşte-te de un birou pe care să fi aşezat, anterior, o pernă fermă, concavă, pentru schimbarea scutecului. Există numeroase tipuri de scutece, de la cele de unică folosinţă, biodegradabile, până la scutecele ce pot fi refolosite. Alege produsele cele mai potrivite pentru bebeluşul tău, dar şi în concordanţă cu bugetul familiei, având în vedere că, în medie, îl vei schimba pe cel mic de zece până la 12 ori pe zi în primele săptămâni din viaţa lui.
    Vei mai avea nevoie de: dischete din bumbac pentru curăţarea copilului (serveţelele umede, chiar şi hipoalergenice, nu sunt indicate în prima lună de viaţă), de o cremă pentru prevenirea iritaţiilor cauzate de scutec şi de o geantă practică, de mari dimensiuni şi cu buzunare multiple; geanta este un accesoriu util în deplasări fiindcă înăuntrul său vei putea depozita toate cele necesare pentru schimbarea copilului, dar şi obiectele tale personale. Alege, însă, un produs cu o căptuşeală rezistentă la apă. Foarte important: fereşte-te să foloseşti, în scopul îngrijirii celui mic, produse cosmetice pe bază de produse chimice, substanţe derivate din petrol, parfum şi alţi alergeni. (1, 2, 3)
  • 3. Hăinuţele nu trebuie să-i lipsească celui mic. În prima lună vei avea nevoie de câteva body-uri care se încheie pe o parte, până la căderea ombilicului, şi după căderea lui, de body-uri gen salopetă (cel puţin şase bucăţi). Ideale – noaptea mai ales, dar şi în timpul călătoriilor – sunt hăinuţele care acoperă integral corpul copilului, dar şi cele care protejează membrele copilului – împiedică bebeluşul să se rănească. În nopţile mai friguroase, indicat ar fi să îţi culci bebeluşul într-un sac de dormit special creat pentru el. O căciuliţă, câteva perechi de şosete, un pulover, o haină groasă tip salopetă (ce înveleşte copilul integral) toate acestea sunt achiziţii importante de care trebuie să beneficieze micuţul mai ales dacă locuieşti într-o zonă cu un climat friguros. (2)
  • 4. Loc de dormit dotat cu o saltea organică, din bumbac (inevitabil va costa mai mult, dar vei avea un bebeluş sănătos), tare şi perfect plată; salteaua trebuie învelită în cearşafuri din bumbac de asemenea întinse la perfecţie. Găseşte o modalitate de a-i ţine cald bebeluşului în timpul somnului fără să îl înveleşti cu pătura; folosirea păturilor în timpul nopţii sau plasarea accesoriilor (perne, jucării) în pătuţ pun în pericol viaţa copilului tău şi îl expun sindromului morţii subite a sugarului. (1)
    Găseşte o formă de a proteja copilul de gratiile pătuţului fără să foloseşti amortizoare masive, iar cu pături înveleşte-l doar atunci când este monitorizat constant, în timpul ieşirilor în oraş de exemplu. În plus, în locul păturilor exagerat de moi şi de pufoase – pe care adulţii le adoră, dar care sunt periculoase pentru bebeluşi – alege pături din material tip scutec (lucru valabil şi pentru prosoape) pentru a nu-l încinge pe copil. (2, 4)
  • 5. Produse şi accesorii pentru îmbăierea bebeluşului: mai exact o cădiţă specială cu o interfaţă prietenoasă ce reuşeşte să îl ţină în frâu pe cel mic şi să transforme baia dintr-un eveniment solicitant pentru mamă şi înspăimântător pentru bebeluş într-o activitate mult mai plăcută pentru amândoi. Vei mai avea nevoie de câteva prosoape cu glugă care îi vor ţine cald micuţului tău cât timp îl vei schimba şi de un săpun natural (eventual cu miere, muşeţel şi gălbenele) – delicat cu pielea şi cu părul fragile ale bebeluşului. (1)
    Gelurile de spălare special concepute pentru bebeluşi sunt, de asemenea, o achiziţie bună, însă ai grijă să nu le alegi pe cele care conţin substanţe chimice cauzatoare de alergii. (2) Pentru clătire îţi va mai trebui o cană de plastic. Până la căderea ombilicului este indicat să îţi cureţi bebeluşul doar prin ştergerea cu buretele; când îl îmbăiezi în cădiţă, spală-i mai întâi picioarele şi lasă la final capul copilului (altminteri răceşte) şi acordă o atenţie particulară organelor genitale, zonelor din spatele urechilor, sub braţe cât şi cutelor gâtului.
    Nu îl lăsa niciodată nesupravegheat în cadă! (3, 5) După baie, taie-i cu grijă unghiile folosind o unghieră neascuţită şi întinde-i pe piele o loţiune hidratantă, pentru a-i menţine pielea catifelată (cumpără un produs cosmetic adaptat pentru pielea bebeluşilor). Dacă celui mic i-a crescut părul, vei mai avea nevoie de un pieptene cu dinţi rari sau de o perie moale ca să i-l aranjezi după baie. (2)
  • 6. O trusă de prim ajutor unde să depozitezi medicamente, geluri, dar şi alte produse recomandate pentru tratarea problemelor minore cum ar fi: medicamente prescrise de medic (însoţite de numărul de telefon al medicului), un termometru (preferabil unul digital), pipete, siringi, antiinflamatoare pe bază de ibuprofen şi medicamente indicate în stări febrile, soluţie antibacteriană pentru dezinfectarea mâinilor, ce nu solicită folosirea apei, un unguent cu antibiotic, pensete, bandaje sterile şi produse de protecţie solară.
    În trusă mai trebuie să îşi găsească locul şi: o cremă împotriva insectelor, o cremă pe bază de hidrocortizon pentru atenuarea arsurilor solare, a înţepăturilor de insecte, comprese reci, medicamente ce previn deshidratarea copilului în caz de diaree, dar şi o broşură cu informaţii despre oferirea primului ajutor. Nu în ultimul rând, cumpără şi utilizează conform sfatului medicului, o pompă de aspirat mucusul din nasul copilului, pentru a-l ajuta să respire (bebeluşii nu respiră bine pe gură). (1, 2)
  • 7. Un rucsac, o eşarfă sau un căruţ ca să îl plimbi pe bebe (rucsacul şi eşarfa sunt de preferat deoarece copilului îi prieşte să îţi simtă căldura corporală şi să-ţi audă bătăile inimii). În primele săptămâni de viaţă ale micuţului evită căruţurile ce presupun menţinerea bebeluşului în poziţie verticală pentru perioade lungi de timp. După ce muşchii gâtului se întăresc – în jurul vârstei de trei luni – este în regulă să renunţi la căruţurile ce menţin copilul la nivel orizontal şi să alegi un cărucior multifuncţional ce oferă copilului, dar şi ţie, o mai mare libertate de mişcare şi care, eventual, se transformă într-un scaun de maşină. (1, 2)
  • 8. Alte obiecte utile cum ar fi: o suzetă – mai mult decât potrivită pentru liniştirea unui bebeluş agitat sau care cere hrană chiar dacă tocmai a fost hrănit – jucării şi cărţi pentru distrarea şi liniştirea micuţului, un aparat foto ca să-i imortalizezi fiecare grimasă, dar şi o lampă pe care să o plasezi cât mai la îndemână; lumina blândă a lămpii îl va face pe bebeluş să se simtă mai în siguranţă şi îţi va permite să îţi hrăneşti copilul fără să-l trezeşti şi fără să te trezeşti şi pe tine de-a binelea. La ora actuală există şi numeroase gadget-uri folositoare în această etapă fragilă din viaţa micuţului tău precum aparatele de supraveghere portabile, dar şi aplicaţii pe telefon ce îţi permit să menţii o evidenţă a alăptărilor, schimbărilor, băilor şi orelor de somn. (1, 2)


Produse necesare mamei

Din dorinţa de a oferi copilului tot ce e mai bun, părinţii procură şi obiecte inutile şi – de foarte multe ori – deosebit de costisitoare. Rezistă tentaţiei de a cumpăra: un dispozitiv de încălzire a şerveţelelor de igienizare (se încălzesc şi dacă le ţii câteva secunde între palme), un recipient etanş de stocare a scutecelor folosite – un obiect total inutil şi nociv pentru mediu pentru că nu poate fi reciclat –, dar şi detergenţi foarte scumpi pe care specialiştii de marketing îi promovează ca fiind special concepuţi pentru bebeluşi. În locul acestora din urmă, foloseşte detergenţi bio, ce sunt utili pentru toată familia, nu numai pentru cel mic. Bebeluşul abia născut trăieşte foarte bine şi fără haine scumpe, de firmă, dar şi fără pantofi – fiindcă afectează articulaţiile fragile ale copilului din primele săptămâni de viaţă. (4)


După naştere, mama va avea nevoie, la rândul ei, de câteva produse dedicate femeilor în această etapă delicată cum ar fi: un sutien special pentru alăptat la sân (din bumbac 100% şi fără schelet din sârmă), dischete absorbante de plasat în sutien, şerveţele şi o cremă specială pentru hemoroizi. Totodată, lăuzei îi vor mai fi necesare compresele reci pentru calmarea durerilor din zona pelviană şi câteva cutii de absorbante pentru a trece cu bine de perioada lohiilor. (1)


Data actualizare: 18-06-2023 | creare: 23-06-2014 | Vizite: 25398
Bibliografie
1. Baby and mom gear for the first six weeks – Baby Center, link: http://www.babycenter.com/0_baby-and-mom-gear-for-the-first-six-weeks_5669.bc?showAll=true
2. Essential Gear for Baby's First Six Weeks – Parents, link: http://www.parents.com/baby/gear/registries-buying-guides/essential-baby-gear/
3. A Guide to the First Six Weeks – Fit pregnancy, link: http://www.fitpregnancy.com/baby/baby-care/guide-first-six-weeks
4. Ten things you don’t need to buy for your new baby – Inhabitots.com, link: http://www.inhabitots.com/ten-things-you-dont-need-to-buy-for-your-new-baby/#sthash.nw8guPbl.dpuf
5. Things to Buy for a Newborn Before Coming Home from the Hospital – Global Post, link: http://everydaylife.globalpost.com/things-buy-newborn-before-coming-home-hospital-39417.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum