Sexul in timpul sarcinii

©

Autor:

Sexul in timpul sarcinii
Sexul in timpul sarcinii este in general sigur, cu putine complicatii. Activitatea sexuala este comuna in sarcina, dar frecventa variaza larg, cu tendinta descresterii odata cu avansarea varstei gestationale.

Diminuarea activitatii sexuale in graviditate poate fi atribuita:
senzatiei de greata
varsaturilor
fricii de avort
fricii de a face rau fatului
lipsei de interes
disconfortului fizic
temii de a nu se rupe membranele
fricii de infectie
oboselii.
Libidoul si satisfactia sexuala pot fi de asemenea afectate negativ prin autoperceptia femeii de diminuare a atractivitatii.

Medicii sustin ca sexul in timpul sarcinii este normal si in general sigur. Abstinenta de la actul sexual trebuie recomandata doar femeilor care sunt la risc de nastere prematura si pentru cele cu placenta praevia care sunt expuse riscului de hemoragie antepartum. Totusi, datele privind asocierea sexului in sarcina cu riscul de nastere prematura sunt limitate si controversate. Pentru femeile cu risc mic de nastere prematura, actul sexual frecvent a fost asociat cu cresterea riscului numai pentru cele cu infectii genital. Datele sunt limitate privind recomandarile fata de activitatea sexuala la femeile cu risc ridicat datorita sarcinilor multiple, incompetentei cervicale sau a istoricului de nastere prematura.

In plus fata de nasterea prematura si hemoragia prin placenta praevia, alte potentiale dar neobisnuite riscuri asociate sexului in sarcina cuprind boala pelvina inflamatorie si embolismul venos. Teoretic, femeia insarcinata trebuie sa aiba un risc scazut de boala inflamatorie pelvina datorita barierelor natural in fata infectiei ascendente din saptamana 12 de gestatie, adica dopul mucos si obliterarea cavitatii uterine prin fuziunea deciduei capsularis cu cea parietala. In primul trimestru, totusi tractul genital superior este inca la risc pentru infectiile scendente, iar infectia genital cronica poate reapare in timpul sarcinii. Abcesul tubo-ovarian a fost de asemenea raportat in sarcina.

Insuflatia orala in timpul sexului orogenital sau efectul de piston al penisului sau degetului asupra vaginului, mai ales in pozitia cand uterul se afla deasupra nivelului cordului, poate forta aerul sa intre in canalul cervical. Aerul introdus in circulatia venoasa si vascularizatia pulmonara poate cauza morbiditate severa si chiar stop cardiopulmonar si deces.

Multe cupluri evita activitatea sexuala in timpul sarcinii, existand unele motive de ingrijorare in functie de fiziologia sexului in sarcina. Stimularea mameloanelor si a organelor genitale la femeie poate elibera oxitocina din glanda pituitara posterioara, promovand contractiile uterine. In plus, stimularea cervixului poate elibera prostaglandine, crescand laxitatea cervicala. Prostaglandinele din sperma pot promova de asemenea laxitatea cervicala.

Studiile efectuate

O potentiala crestere a riscului de nastere prematura este una dintre cele mai mari temeri asociate cu actul sexual in timpul sarcinii. Printre femeile cu sarcini cu risc mic, cercetarile arata ca sexul in general nu determina cresterea riscului de nastere prematura. Totusi femeile care fac sex si contracteaza o infectie genitala pot fi la risc de nastere prematura.

Printre femeile cu risc de nastere prematura, cum sunt cele cu istoric de travaliu inainte de termen sau cele cu sarcina gemelara, exista si mai putine date fata de riscul sexului in sarcina. Nu exista niciun indiciu care sa sugereze un beneficiu clar al abstinentei la femeile cu risc inalt, desi medicii inca recomanda aceasta practica.

Sarcina nu confera o protectie semnificativa impotriva bolii pelvine inflamatorii. Protectia impotriva bolilor transmise sexual este importanta in timpul sarcinii.

Hemoragia secundara placentei praevia este o conditie de urgenta, dar cercetarile prin ecografie transvaginala la aceste femei sugereaza ca penetrarea peniana a vaginului nu le pune la risc. Totusi, datorita consecintelor devastatoare ale hemoragiei, medicii sfatuiesc pacientele cu placenta praevia sa evite actul sexual vaginal.

Embolismul venos cu aer este o alta complicatie posibila a sarcinii, severa desi rara. Se recomanda evitarea sexului urogenital pentru a reduce riscul unui accident de conectare intre cervix si vasculatura placentara.

Exista date insuficiente pentru a sustine ipoteza ca sexul la termen ajuta la formarea unui profil cervical mai favorabil pentru nastere sau inducerea nasterii.

In perioada postpartum, activitatea sexuala poate fi rezumata la discretia pacientei. Dispareunia este frecventa dupa laceratiile de gradul 2 sau 3, episiotomii sau endometrita. Totusi, cele mai multe dintre aceste complicatii se rezolva in 1-2 saptamani.

Durerea la actul sexual este comuna in perioada postpartum, dar se remite de obicei dupa 1-2 luni. Alaptarea poate produce uscaciune vaginala, care trebuie tratata cu lubrifianti sau, daca este necesar, cu preparate estrogenice vaginale.

Data actualizare: 16-02-2020 | creare: 16-03-2012 | Vizite: 15822
Bibliografie
Sexualitatea si activitatea sexuala in sarcina,link: https://www.mat.or.th/journal/files/Vol87_No3_45.pdf
Sexul in timpul sarcinii,link: https://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/pregnantsex.htm
Actul sexual in timpul sarcinii,link: https://www.pregnancy.org/article/intercourse-during-pregnancy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum