Datele colectate folosind dispozitivele purtabile pot ajuta la monitorizarea evoluției COVID-19
Autor: Domșa Dariana
Dispozitivele purtabile pot ajuta la monitorizarea stării de sănătate cardiovasculare în timpul recuperării după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, raportează un studiu recent. Datele privind ritmul cardiac în repaus (RHR), obținute cu ajutorul unor astfel de dispozitive portabile, au fost folosite pentru a studia schimbările pe termen lung care apar după apariția simptomelor COVID-19.
Mai multe studii au raportat că boala COVID-19 este asociată cu unele complicații cardiovasculare, inclusiv cu insuficiența cardiacă, leziuni cardiace și aritmii. O caracteristică neobișnuită care a fost observată la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 este bradicardia, care descrie o frecvență cardiacă lentă sau lipsa creșterii frecvenței cardiace cu temperatura corpului. Leziunile inflamatorii datorate eliberării de citokine ar putea fi responsabile pentru implicarea cardiacă cu COVID-19.
S-a dovedit faptul că unele dispozitive portabile disponibile în comerț ar putea fi utile pentru detectarea precoce a noului COVID-19, cât și pentru monitorizarea simptomelor.
Într-un studiu publicat pe serverul medRxiv, cercetătorii de la Fitbit evaluează și compară modificările inimii în repaus la persoanele cu COVID-19 sever, ușor sau asimptomatic, precum și la persoanele diagnosticate cu gripă sezonieră. Cercetătorii au analizat, de asemenea, variabilitatea frecvenței cardiace, a ritmului respirator, precum și variația celor doi parametri de sănătate în timp.
Participanții recrutați au furnizat informații cu privire la un diagnostic de COVID-19 sau gripă, data testului lor, simptomele, data la care au început simptomele și, pentru pacienții cu COVID-19, severitatea bolii. Au fost colectate informații suplimentare despre vârsta, sexul, indicele de masă corporală și informații despre condițiile de bază ale participanților.
Rezultatele indică faptul că atât COVID-19, cât și gripa au rezultat în trei faze distincte după apariția simptomelor. În prima fază de tahicardie relativă, care apare în timpul debutului inițial al simptomelor, RHR este crescută peste normal și atinge o valoare de vârf. S-a constatat că valoarea maximă este mai mare la bărbați, împreună cu cei cu cazuri ușoare și severe de COVID-19. Ulterior, RHR scade și atinge o valoare minimă (faza de bradicardie relativă). Valoarea minimă este mai mică la persoanele de sex feminin și mai negativă în cazurille ușoare de COVID-19. După aceasta, RHR atinge din nou o a doua valoare maximă care este, de asemenea, mai mare la bărbați în comparație cu femeile.
sursa: News Medical
foto: BallBall14 / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi compuși toxici identificați în apa cu clor
- O abordare alternativă ar putea ajuta femeile cu prolaps de organe pelvine să aibă mai mult control asupra sănătății lor
- Asociații între timpul petrecut în fața ecranelor și apariția unor afecțiuni neurologice și psihice (studiu)
- Plantele de apartament îmbunătățesc calitatea aerului în interior
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni