Taurina ar putea ajuta la combaterea stresului oxidativ

©

Autor:

Taurina ar putea ajuta la combaterea stresului oxidativ
Introducerea în dieta zilnică a unui aminoacid comun, taurina, ar putea ajuta oamenii să combată stresul oxidativ și să prevină astfel îmbătrânirea prematură a organismului, potrivit concluziilor unui studiu recent.
În timpul procesării oxigenului, organismele umane generează o serie de compuși reactivi de oxigen, inclusiv „radicali liberi”, subproduse cu potențial toxic. Deși în general îndeplinesc o serie de funcții elementare pentru organism, atunci când există o acumulare în exces de radicali liberi, celulele organismului pot începe să funcționeze într-un mod impropriu, ceea ce sporește riscul de apariție a unor afecțiuni cronice. Un astfel de dezechilibru, dintre radicalii liberi și antioxidanți, substanțe care ajută la menținerea unui echilibru între speciile reactive de oxigen, poartă denumirea de stres oxidativ.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, arată că adăugarea în dietă a taurinei, un aminoacid găsit pe scară largă, în special în alimente de origine animală, poate ajuta la menținerea echilibrului dintre radicalii liberi și antioxidanți, fiind o potențială strategie de combatere a stresului oxidativ. Studiul a inclus 24 de femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani și s-a desfășurat pe o perioadă de 16 săptămâni. Femeile din cohorta de studiu au fost în mod aleatoriu împărțite fie în grupul de studiu, fie în cel de control, urmând ca cele din primul grup să consume trei capsule de taurină de 500 mg pe zi, iar cele din grupul secund să consume capsule placebo, care conțineau amidon de porumb. Markerii stresului oxidativ au fost analizați atât la început, cât și la sfârșitul celor 16 săptămâni, din probe de sânge.

Rezultatele au indicat, printre altele, o creștere cu aproximativ 20% a nivelurilor enzimei antioxidante superoxid dismutază în grupul de studiu, în timp ce în grupul de control nivelurile aceleiași enzime au scăzut cu 3, 5%. Enzima superoxid dismutază este esențială pentru organism, deoarece protejează de reacțiile dăunătoare ale radicalului superoxid. Conform rezultatelor, a fost înregistrată, de asemenea, o creștere cu 23% a nivelurilor malondialdehidei în grupul de control și o diminuare cu 4% în grupul de studiu. Malondialdehida este un market esențial în evaluarea stresului oxidativ, fiind un indicator al gradului de peroxidare a lipidelor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-07-2022 | creare: 28-07-2022 | Vizite: 350
Bibliografie
Supplementing diet with amino acid taurine could be a viable nutritional strategy to combat aging, https://www.news-medical.net/news/20220720/Supplementing-diet-with-amino-acid-taurine-could-be-a-viable-nutritional-strategy-to-combat-aging.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ
  • Stresul oxidativ asupra mitocondriilor afectează funcția cognitivă, într-o manieră dependentă de vârstă
  • Spațiile verzi pot reduce stresul oxidativ la copii, fără a fi legate de un nivel mai crescut de activitate fizică
  •