S-a descoperit o legătură între sedentarism și riscul de apnee în somn

©

Autor:

S-a descoperit o legătură între sedentarism și riscul de apnee în somn
Un studiu publicat recent în jurnalul European Respiratory Society a concluzionat că persoanele active fizic și care petrec mai puțin timp în fața televizorului au un risc mai mic de sindrom de apnee în somn. Este primul studiu de acest fel care să studieze simultan relația dintre riscul de apnee în somn și sedentarism.
Apneea în somn apare atunci când, pe durata nopții, respirația se oprește și începe din nou. Acest fenomen este asociat cu un nivel mai mic al oxigenului din sânge, sforăit și oboseală. Netratată, apneea în somn poate duce la complicații precum hipertensiune arterială, aritmii și diabet de tip 2. Se estimează că la nivel global există peste un miliard de oameni care se confruntă cu apneea în somn.

Cercetătorii de la Harvard Medical School au studiat datele a peste 130.000 de americani care nu erau diagnosticați cu apnee în somn. La finalul studiului, peste 8.000 de participanți deja primiseră diagnosticul. Oamenii de știință au luat în calcul vârsta voluntarilor, indexul de masă corporală, dacă fumau sau consumau alcool.

Mai apoi, experții au comparat datele celor care erau activi fizic timp de minimum două ore pe săptămână cu persoanele care erau active trei ore pe săptămână. Au descoperit că cei care făceau mai mult sport aveau un risc mai mic de a dezvolta apnee în somn.

De cealaltă parte, cei care petreceau mai mult de patru ore pe zi în fața televizorului aveau un risc cu până la 78% mai mare de a dezvolta apnee în somn. Acest lucru vine în contextul în care multă lume care petrece mult timp în fața televizorului consumă mâncare calorică și băuturi carbogazoase fără control și riscă îngrășarea, un factor de risc în apnee. De asemenea, cei care aveau locuri de muncă sedentare aveau un risc cu 49% mai mare de a dezvolta apnee în somn.

Datele arată, însă, că persoanele care sunt sedentari multe ore la rând, așa cum este cazul angajaților care lucrează la birou, activitatea fizică în timpul liber poate scăderea riscul de apnee în somn. Același lucru este valabil în cazul celor care deși nu pot face sport, fac plimbări lungi, se ocupă de grădinărit sau alte activități ușoare.

În concluzie, cercetarea arată că un stil de viață activ previne apneea în somn și că inclusiv o creștere ușoară a activității fizice are beneficii asupra sănătății.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-07-2021 | creare: 23-07-2021 | Vizite: 662
Bibliografie
1. Study evaluates physical activity and sedentary behavior in relation to OSA risk, link: https://www.news-medical.net/news/20210721/Study-evaluates-physical-activity-and-sedentary-behavior-in-relation-to-OSA-risk.aspx
2. Physical activity, sedentary behavior, and incidence of obstructive sleep apnea in three prospective US cohorts, link: https://erj.ersjournals.com/content/early/2021/06/17/13993003.00606-2021
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum