Dansul poate susține îmbătrânirea sănătoasă

©

Autor:

Dansul poate susține îmbătrânirea sănătoasă
Dansurile clasice pot îmbunătăți echilibrul fizic și cognitiv al adulților și vârstnicilor și pot îmbunătăți memoria și capacitatea de asimilare a informațiilor, conform unui studiu recent de mici dimensiuni (52 seniori sănătoși), comparâd eficiența  lecțiilor de dans cu cea a exercițiilor fizice, timp de 18 luni.

Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri: jumătate au urmat un program tradițional de exerciții, inclusiv mersul pe jos, antrenamente la bicicleta staționară, antrenamente de rezistență sau stretching, în timp de al doilea grup a urmat antrenamente de dans (de grup) de 2 ori pe săptămână  în primele 6 luni, iar ulterior o dată pe săptămână, tipurile de dans schimbându-se periodic și fiind variate, de la latino la jazz.

După această perioadă, în cazul celor care au urmat cursuri de dans s-au observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește echilibrul fizic și cognitiv, comparativ cu grupul de exerciții.

Rezultatete arată că beneficiile au fost mult mai ample în cazul celor care au urmat și cursuri de dansuri mai antrenante, ca mambo sau cha-cha.

Seniorii din ambele grupuri au prezentat o dezvoltare în regiunea hipocampului – structura cerebrală ce implică memoria și învățarea, dar cei care au urmat cursuri de dans au prezentat îmbunătățiri și în alte regiuni ale hipocampului.

Cercetătorii menționează că explicația este dată de natura „multimodală” a dansului – componentele fizice și mentale din spatele efectelor benefice asupra creierului.

Dansul are efecte benefice asupra capacității mentale și îmbunătățeste coordonarea mișcării, în ritm cu muzica. Dansul presupune învățarea permanentă de pași noi și implică componente motorii, cognitive și sociale, iar muzica are un rol major.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 21-03-2021 | creare: 30-10-2017 | Vizite: 1471
Bibliografie
Dance your way to a healthier aging brain, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-healthier-aging-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre sănătatea inimii și a creierului?
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  • Femeile sunt mai deștepte decât bărbații în țările cu o societate bazată pe egalitatea de gen
  •