Cure de detoxifiere ce te pot îmbolnăvi

©

Autor:

Cure de detoxifiere ce te pot îmbolnăvi

Începând cu însăși denumirea acestei tehnici de slăbire, detoxifiere, și plecând de la concepția populară că orice lucru toxic nu este benefic, aceste metode de pierdere în greutate au devenit rapid cunoscute și apreciate în rândul femeilor. În plus, curele de detoxifiere încurajează consumul de apă și legume, toate lucrurile pe care le cunoaști ca fiind bune pentru sănătate.

Cu toate că detoxifierea promite pierderea rapidă în greutate și reprezintă un plus pentru buna funcționare a organismului prin faptul că elimină toxinele din corp, în acest proces sunt eliminate și numeroase toxine care sunt inevitabile în viața de zi cu zi.

O toxină este o substanță chimică sau otrăvitoare despre care se știe că are efecte dăunătoare asupra organismului. Ideea de bază din spatele dietelor de detoxifiere este de a renunța temporar la anumite tipuri de alimente despre care se crede că conțin toxine. Ideea este să purificați și să curățați corpul de toate lucrurile „rele”. Dar adevărul este că corpul uman are proprietatea de a face acest lucru pe cont propriu. (1)

Nu urma o dietă pe bază de lichide

Deși o dietă care să includă un aport complet de lichide ar putea părea o modalitate simplă de a elimina kilogramele, aceste diete presupun anumite riscuri. Spre exemplu, organismul are nevoie de alimente solide pentru a funcționa la capacitate înaltă, iar curele de detoxifiere lichide pot cauza deficiențele de vitamine și minerale, modificări ale tensiunii arteriale sau ale nivelului zahărului din sânge și pot fi principalul vinovat pentru lipsa de energie.

De asemenea, ai putea să resimți un disconfort stomacal, diaree de la proprietățile de laxativ ale anumitor componente de detoxifiere sau chiar simptome de constipație, grețuri, stare de spirit letargică, componente care fac activitățile zilnice, cum ar fi munca, exercițiul fizic sau sarcinile de zi cu zi din cadrul familiei mai dificil de realizat.

Cercetează înainte de a alege

Dacă vrei cu adevărat să încerci o schimbare dramatică în dieta ta, alegerea pe care o faci trebuie să implice, în prealabil, o cercetare amănunțită. Începe prin a discuta cu medicul tău potențialele riscuri. Orice pirdere în greutate realizată cu ajutorul curelor de detoxifiere tinde să fie temporară. Cel mai sigur vei pierde apă și masă musculară, care sunt necesare pentru organism. Regulile stricte ale acestor diete pot fi obositoare si pot promova comportamentele dezordonate, mai degraba decât schimbări pe termen lung, sănătoase.

Evită dieta cu lămâie (Master Cleanse)

Aceasta este o tehnică de slăbit populară în mass-media, iar ideea pe care o promovează este să consumi doar ceai sau limonadă făcută cu sirop de arțar și piper de cayenne. Scopul este de a purifica sistemul digestiv. Cu toate acesta, această dietă se bazează pe un aport de iritanți precum piperul de cayenne, care stimulează diareea, apă sărată care forțează organismul să elimine apa din corp și din intestin și stimulante, diuretice și supresoare care nu sunt sănătoase pentru organism. (2)

Evită orice dietă de detoxifiere care durează mai mult de trei zile

Orice dietă de detoxifiere care durează mai mult de trei zile poate determina deshidratarea și dezechilibrul electrolitic. Dacă urmezi acest program de detoxifiere pentru o perioadă excesivă de timp poate apărea necesitatea ajustării electroliților pentru a evita aritmia cardiacă. Totodată, senzația de foame acută provocată de o perioadă mult prea îndelungată de detoxifiere va provoca o creștere rapidă în greutate atunci când începi să mănânci din nou, chiar dacă porțiile pe care le consumi sunt reduse.

Evită detoxifierea colonului

Pentru unii oameni, terapiile medicale care elimină toxinele nespecifice din colon și din tractul intestinal este esențială pentru sănătatea lor, dar majoritatea oamenilor nu au nevoie de aceste terapii. Această procedură poate fi periculoasă, deoarece tuburi sunt introduse în intestin pentru a elimina toxinele, iar, în cazuri rare, acestea pot provoca iritarea sau ruperea colonului. (3)

Evită detoxifierea cu dieta Five Bites

Aceasta presupune consumul a cinci mușcături de alimente la prânz și la cină, iar micul dejun este omis. Un detaliu important în ceea ce privește această tehnică de slăbire constă în faptul că nu există nicio restricție legată de tipul de alimente care trebuie consumate, dacă includ legume, fructe sau produse de fast-food. Așadar, cel mai important risc este acela că vei fi lipsit de nutrienți pe parcursul zilei.

Nu cumpăra suplimente de detoxifiere

În afară de reducerea dramatică a ceea ce consumă, unuii oameni folosesc suplimente de detoxifiere pentru a accelera acest proces. Acestea vor crește pierderea de apă prin tractul gastro-intestinal și vor înrăutăți eventualele dezechilibre electrolitice și deshidratarea, care pot fi asociate cu „postul intermitent” sau cu reducerea consumului de alimente.

Ai grijă cu laxativele

În timp ce medicii prescriu uneori aceste medicamente, acestea nu au același efect pentru toată lumea. Laxativele vor agrava adesea simptomele deshidratării și vor avea ca rezultat pierderea în greutate din cauza diareei. Acest tip de pierdere în greutate este temporar și va dispărea de îndată ce vei crește aportul de sare și vei recâștiga pierderea de apă.

Evită „postul intermitent”

Postul intermitent devine o practică din ce în ce mai obișnuită și a fost folosit de secole pentru a ajuta la curățarea tractului gastro-intestinal și a ajuta la scăderea în greutate. Această tehnică se poate face oriunde de la 16 ore între cină și micul dejun din a doua zi, 24 de ore de la o masă până la următoarea masă în ziua următoare, sau chiar la o distanță de mai multe zile la rând. Deși studii recente au arătat că acest tip de abordare este eficace pentru pierderea în greutate și scăderea rezistenței la insulină, aceasta poate duce la simptome de deshidratare și malnutriție atunci când este facută pentru perioade excesive de timp. (4)

Cu toate acestea, postul intermitent nu este benefic pentru toți oamenii și poate compromite starea de sănătate, motiv pentru care este necesar să realizezi teste de sânge pentru a te asigura că funcția renală, nivelurile electrolitice și tensiunea arterială funcționează adecvat. (5)

Așadar, deși este o idee grozavă să consumi multe fructe și legume, pentru a obține un aport ridicat de fibre și de apă, de asemenea, trebuie să te asiguri că obții toate substanțele nutritive de care ai nevoie din alte alimente, inclusiv proteine (din surse cum ar fi carne slabă, pește, ouă și fasole) și calciu (din alimente cum ar fi alimente bogate în grăsimi, lapte sau iaurt). Cheia dezintoxicării este să consumi o dietă sănătoasă, echilibrată, să rămâi hidratat și să faci exerciții fizice în mod regulat.


Data actualizare: 13-09-2018 | creare: 13-09-2018 | Vizite: 2655
Bibliografie
1. What Is a Detox Diet?. Url: https://kidshealth.org/en/teens/detox-diets.html
2. Master Cleanser Side Effects. Url: https://themastercleanse.org/master-cleanser-side-effects/
3. The dubious practice of detox. Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox
4. Extended daily fasting overrides harmful effects of a high-fat diet: Study may offer drug-free intervention to prevent obesity and diabetes. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120517131703.htm
5. 8 Dangerous Detoxes That Could Send You to the Hospital. Url: https://www.rd.com/health/conditions/dangerous-detoxes/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum elimină corpul substanțele toxice?
  • Detoxifierea ficatului - o abordare științifică
  • Noi descoperiri legate de detoxifiere și prelungirea vieții
  •