Cum reacționează celulele la micro și nanoplastice?

Cum reacționează celulele la micro și nanoplastice?

©

Autor:

Cum reacționează celulele la micro și nanoplastice?
Cu cât particulele de plastic sunt mai mici, cu atât pot fi preluate mai uÈ™or de către celule. De asemenea, forma, suprafaÈ›a È™i proprietățile chimice ale particulelor oferă indicii despre modul în care ele afectează È›esutul uman.
Sursele de particule din plastic sunt reprezentate de diverÈ™i polimeri care se pot degrada, precum anvelopele auto, anumite materiale folosite în industria textilă È™i multe altele. Prin urmare, numeroase tipuri de microplastice sunt în cele din urmă inhalate sau ingerate odată cu alimentele.

În prezent, se consideră că microplasticele prezintă un risc relativ scăzut pentru sănătatea oamenilor. Ele au dimensiuni cuprinse între un micrometru È™i 5 milimetri, fiind astfel prea voluminoase pentru a fi absorbite de celule È™i distribuite în corp. De asemenea, sunt nedigerabile È™i în cea mai mare parte sunt excretate.

SituaÈ›ia este însă diferită în cazul particulelor mai mici, aÈ™a numitele submicro È™i nanoplastice, care măsoară între 1 È™i 1.000 nanometri. Cercetătorii au studiat efectele acestora asupra intestinului subÈ›ire È™i a celulelor hepatice. Pentru că dimensiunile reduse le fac dificil de analizat, oamenii de È™tiință au folosit diverse tehnici de microscopie È™i testare.

Celulele au fost expuse la diverse tipuri de plastice folosite la fabricarea articolelor de bucătărie sau a ambalajelor alimentare. S-a descoperit că absorbÈ›ia particulelor a crescut pe măsură ce dimensiunea lor a scăzut. Celulele intestinale, cu rol de barieră între compuÈ™ii intestinali È™i restul organismului, au absorbit puÈ›ine microplastice. Pe de altă parte, particulele submicrometrice au pătruns în cantități mai mari în celulele hepatice È™i intestinale, ataÈ™ându-se de membranele celulare sau fiind captate în vezicule prin procesul de endocitoză. Un aspect important este acela că plasticele pot lega substanÈ›e potenÈ›ial dăunătoare È™i ulterior le introduc în celule.

Încă nu se cunoaÈ™te dacă incluziunile perturbă metabolismul celular sau dacă apar efecte inflamatorii, fiind necesare mai multe studii în viitor, atât de laborator, cât È™i clinice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-07-2022 | creare: 14-07-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
How do cells react to micro- and nanoplastics?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712102731.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluÈ™te
  • Fulgii de zăpadă pot conÈ›ine cantițăți variabile de plastic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum