Cum învață creierul din stimuli subconștienți și cum ne pot afecta senzațiile subconștiente?
Autor: Teodorescu Mihai
Cercetătorii de la Universitatea Katholieke din Leuven au descoperit pentru prima dată ce se întâmplă în creierul animalelor atunci când învață din stimuli subconștienți, vizuali. În timp, aceste cunoștințe pot duce la noi tratamente pentru tulburări psihiatrice și motorii, cum ar fi depresia, dependența și boala Parkinson.
Un observator de păsări experimentat recunoaște mult mai multe detalii în penajul unei păsări decât o persoană obișnuită. Datorită instruirii extinse, poate identifica trăsături specifice penajului. Acest proces de învățare nu depinde doar de procesele conștiente, ci și de procese inconștiente. Deși este un fenomen cunoscut, cercetătorii nu erau siguri cu privire la modul exact în care apare această învățare perceptivă inconștientă. Pentru a afla, cercetătorii de la Universitatea Katholieke, în colaborare cu omologi de la Spitalul General din Massachusetts și Universitatea Harvard, au studiat creierul a două maimuțe rhesus înainte și după ce au fost expuse stimulilor vizuali subconștienți.
Cercetătorii au activat o parte a sistemului de recompensă de la baza trunchiului cerebral, zona tegmentală ventrală, ce include celulele care produc dopamină (moleculă eliberată atunci când primim o recompensă). În timp ce zona creierului a fost activată, maimuțelor li s-au prezentat imagini aproape invizibile ale chipurilor și corpurilor umane. Deoarece imaginile erau foarte neclare și maimuțele trebuiau să îndeplinească o sarcină foarte diferită și dificilă în același timp, nu puteau percepe în mod conștient aceste imagini. Când maimuțele au primit stimuli vizuali subconștienți în timp ce zona tegmentală ventrală a fost stimulată, au știut detalii despre acele imagini după aceea. Nu a fost cazul când nu a existat nicio stimulare a creierului.
Experimentul demonstrează că există o relație cauzală directă între dopamină și învățarea subconștientă a stimulilor vizuali complecși. Cercetătorii au făcut, de asemenea, o scanare cerebrală a animalelor înainte și după test. Scanările au arătat că sarcina a provocat activitate în cortexul vizual al creierului și în zone importante pentru memorie. „Cu aceste date, putem încerca să aflăm ce se întâmplă exact la nivel neuronal în zona tegmentală ventrală, în experimentele viitoare”, a declarat autorul studiului, Wim Vanduffel, asistent în neuroștiințe la Spitalul General din Massachusetts și profesesor de psihofiziologie la Universitatea Katholieke din Leuven.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Răspunsul la durere, atingere sau mâncărime este influențat de localizarea interneuronilor în măduva spinării
- Impactul infarctului miocardic asupra creierului: 1 din 3 pacienți prezintă un declin mental semnificativ după infarct
- Trametinib: potențială revelație pentru tratamentul bolii Alzheimer
- A fost identificată o genă care contribuie la nevoia scăzută de somn
intră pe forum