Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?

Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?

©

Autor:

Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?
Trăsăturile de personalitate reflectă modele de gândire È™i comportament relativ durabile, influenÈ›ate de experienÈ›ele de viață, care pot determina riscul unui individ de a dezvolta anumite afecÈ›iuni. Un nou studiu, publicat de AsociaÈ›ia Americană de Psihologie, arată cum anumite tipuri de personalități pot creÈ™te susceptibilitatea de a dezvolta deficienÈ›e cognitive, în timp ce altele pot îmbunătății capacitatea indivizilor de a rezista schimbărilor neurologice asociate cu îmbătrânirea.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele a peste 1.950 de persoane fără un diagnostic oficial de demență, recrutaÈ›i din comunitățile de pensionari, grupuri bisericeÈ™ti È™i unități de locuinÈ›e pentru bătrâni. Personalitatea participanÈ›ilor a fost evaluată la începutul studiului, iar ulterior au fost efectuate anual evaluări ale abilităților lor cognitive.

Rezultatele au indicat că persoanele instabile emoÈ›ional, cu o personalitate nevrotică, au mai multe È™anse să experimenteze un declin cognitiv accentuat odată cu înaintarea în vârstă, comparativ cu persoanele organizate, cu niveluri ridicate de autodisciplină. Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între personalitatea extrovertită È™i dezvoltarea deficienÈ›elor cognitive uÈ™oare. Cu toate acestea, participanÈ›ii extrovertiÈ›i È™i cu un nivel scăzut de nevrotism sau cu un nivel crescut de organizare au avut tendinÈ›a de a-È™i menÈ›ine funcÈ›ionarea cognitivă normală mai mult decât alÈ›ii.

Estimările arată că, în rândul participanÈ›ilor în vârstă de 80 de ani cu un nivel ridicat de conÈ™tiinciozitate, perioada de viață trăită fără tulburări cognitive a fost cu doi ani mai mare, în comparaÈ›ie cu participanÈ›ii cu un nivel scăzut de conÈ™tiinciozitate. În ceea ce priveÈ™te participanÈ›ii extrovertiÈ›i, aceÈ™tia È™i-au păstrat cogniÈ›ia cu un an mai mult decât cei etichetaÈ›i ca fiind mai degrabă introvertiÈ›i. Autorii menÈ›ionează, în plus, faptul că nu a existat nicio asociere între una dintre trăsăturile de personalitate È™i speranÈ›a totală de viață.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 605
Bibliografie
Certain personality traits may play a role in cognitive functioning later in life, link: https://www.news-medical.net/news/20220411/Certain-personality-traits-may-play-a-role-in-cognitive-functioning-later-in-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MiÈ™cările corpului oferă indicii despre trăsăturile de personalitate
  • EdentaÈ›ia parÈ›ială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum