Cum influențează alimentația debutul sclerozei multiple?
©
Autor: Airinei Camelia
Scleroza multiplă (MS) este o boală autoimună inflamatorie cronică, predominant la persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani, caracterizată prin leziuni ale sistemului nervos central care pot duce la tulburări cognitive sau fizice. Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat dacă dieta influențează debutul sclerozei multiple.
Studiul a folosit date din cohorta U.K. Biobank pentru a examina asociația dintre dietă și debutul sclerozei multiple. Participanții la studiu au completat un chestionar de frecvență alimentară la începutul studiului, iar diagnosticările de scleroză multiplă au fost evaluate folosind înregistrările din serviciile naționale de sănătate.
Rezultatele studiului arată că dieta joacă un rol în debutul sclerozei multiple. S-a constatat că fumătorii actuali au un risc crescut de a dezvolta scleroză multiplă, spre deosebire de cei care nu mai fumează. De asemenea, factori precum deficitul de vitamina D, istoricul de infecție cu virusul Epstein-Barr și anumite antigene leucocitare umane sunt asociați cu un risc crescut de scleroză multiplă.
Consumul moderat de pește gras, în special consumul de pește gras o dată pe săptămână, a fost asociat cu un efect protector ușor mai bun împotriva incidenței sclerozei multiple decât un consum mai frecvent. Studiul subliniază beneficiile consumului de pește gras, bogat în acizi grași polinesaturați omega-3, care au un efect preventiv împotriva bolilor inflamatorii și pot reduce rata de recurență și inflamația la pacienții cu scleroză multiplă.
De asemenea, dieta mediteraneană a fost asociată pozitiv cu prevenirea bolilor netransmisibile, iar consumul săptămânal de alcool a fost invers asociat cu riscul de scleroză multiplă.
În concluzie, studiul a demonstrat un impact pozitiv al consumului moderat de pește gras și alcool asupra reducerii riscului de dezvoltare a sclerozei multiple, evidențiind necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a identifica tipurile de alcool care influențează scleroza multiplă și pentru a consolida aceste descoperiri.
sursa: News Medical
Studiul a folosit date din cohorta U.K. Biobank pentru a examina asociația dintre dietă și debutul sclerozei multiple. Participanții la studiu au completat un chestionar de frecvență alimentară la începutul studiului, iar diagnosticările de scleroză multiplă au fost evaluate folosind înregistrările din serviciile naționale de sănătate.
Rezultatele studiului arată că dieta joacă un rol în debutul sclerozei multiple. S-a constatat că fumătorii actuali au un risc crescut de a dezvolta scleroză multiplă, spre deosebire de cei care nu mai fumează. De asemenea, factori precum deficitul de vitamina D, istoricul de infecție cu virusul Epstein-Barr și anumite antigene leucocitare umane sunt asociați cu un risc crescut de scleroză multiplă.
Consumul moderat de pește gras, în special consumul de pește gras o dată pe săptămână, a fost asociat cu un efect protector ușor mai bun împotriva incidenței sclerozei multiple decât un consum mai frecvent. Studiul subliniază beneficiile consumului de pește gras, bogat în acizi grași polinesaturați omega-3, care au un efect preventiv împotriva bolilor inflamatorii și pot reduce rata de recurență și inflamația la pacienții cu scleroză multiplă.
De asemenea, dieta mediteraneană a fost asociată pozitiv cu prevenirea bolilor netransmisibile, iar consumul săptămânal de alcool a fost invers asociat cu riscul de scleroză multiplă.
În concluzie, studiul a demonstrat un impact pozitiv al consumului moderat de pește gras și alcool asupra reducerii riscului de dezvoltare a sclerozei multiple, evidențiind necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a identifica tipurile de alcool care influențează scleroza multiplă și pentru a consolida aceste descoperiri.
sursa: News Medical
Data actualizare: 06-06-2024 | creare: 06-06-2024 | Vizite: 248
Bibliografie
Does diet influence the onset of multiple sclerosis?, link: https://www.news-medical.net/news/20240605/Does-diet-influence-the-onset-of-multiple-sclerosis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Legătura dintre genetică, microbiom intestinal și memorie
- Descoperiri recente pot ajuta la înțelegerea procesului de îmbătrânire a creierului și la dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile neurodegenerativ
- Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
- Studiu dezvăluie îmbătrânirea creierului la pacienții cu celule falciforme
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Scleroza multipla
- Scleroza multipla
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Scleroza multipla
- Scleroza multipla
- Scleroza multipla
- Tratament naturist scleroza multipla
- Picior amortit
- Scleroza multipla şi menopauza
- Persoana cu scleroza multipla. Tălpile picioarelor amortite cu furnicaturi, picioare reci.