Cum influențează consumul de tutun calitatea vieții?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Centrul Medical Närhälsan din Suedia oferă noi informații privitoare la felul în care tutunul influențează calitatea vieții la diverse vârste și în funcție de sex. Conform oamenilor de știință, consumul de tutun este o problemă de sănătate publică la nivel global, întrucât acesta poate scădea calitatea vieții prin prisma afecțiunilor a căror apariție o poate determina, printre acestea numărându-se boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), tumori maligne și boli cardiovasculare.
Autorii explică faptul că tutunul consumat prin punerea acestuia în gură sub limbă sau pe gingii reprezintă o formă mai puțin nocivă de consum a tutunului, în comparație cu fumatul, în ciuda cantității de 20 de ori mai mare de nicotină conținută. Cu toate acestea, studii anterioare au relevat un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2, insuficienței cardiace, avorturilor spontane și a tumorilor cavității orale asociat consumului tutunului de acest fel.
Specialiștii sunt de părere că, în ciuda acestor constatări, dovezile științifice corespunzătoare consumului tutunului pe cale orală nu sunt suficient de vaste, ca atare realizând un studiu al căror eșantion a fost compus din 3.000 de adulți cu vârsta de până la 65 de ani, consumatori de tutun, cărora li s-a oferit un chestionar din care au rezultate informații precum tipul, durata și frecvența consumului acestuia.
Rezultatele analizei au certificat o scădere a funcțiilor fizice, sociale, a vitalității și, în general, a stării de sănătate, asociată fumatului de tutun. În contrast, consumul acestuia pe cale orală a înregistrat scoruri mai mici în ceea ce privește alterarea funcțiilor anterior menționate, însă a determinat mai des cazuri de multiple forme de dureri.
Mai mult, în ceea ce privește incidența complicațiilor consumului de tutun la cele două sexe, a fost descoperit faptul că persoanele de sex feminin au înregistrat funcționalitate diminuată, dureri, alterări ale stării generale de sănătate și vitalitate scăzută mai rar, rata de apariție a acestora fiind de 0,58, 0,77, 0,85 și, respectiv, 0,64, valorile raportându-se unitar la scorurile bărbaților.
Autorii evidențiază faptul că aceste rezultate ar putea avea drept cauză ovulația, menstruația și endometrioza, factori ce pot influența caracterul durerilor pe care femeile le resimțeau, acestora alăturându-se și menopauza, ce poate determina dureri și insomnie, ce influențează, la rândul lor, vitalitatea.
sursa: News Medical
foto: Finn-b/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Somnul și vârsta subiectivă: protejează-ți somnul dacă vrei să te simți tânăr
- Consumul de flavanoli din cacao poate proteja sistemul vascular de stres
- Supraponderalitatea sau obezitatea înrăutățesc efectele alcoolului asupra ficatului
- Relațiile cauzale dintre nivelul de educație, inteligență și bunăstare (studiu)
- Spuneţi NU drogurilor, alcoolului, tutunului; cereţi ajutor!
- Iarba vs. tutun vs. alcool
- Tigara electronica
- Problema grava cu fumatul
- Alcool si tutun