Cum influențează apa pe care o bem sănătatea psihică?

©

Autor:

Cum influențează apa pe care o bem sănătatea psihică?
Un studiu recent publicat în BMC Medicine explorează relația dintre expunerea la diferite oligoelemente din apa de băut și riscul de depresie și anxietate. În urma pandemiei COVID-19, prevalența acestor tulburări mentale a crescut global cu aproximativ 25%, subliniind importanța factorilor de mediu, inclusiv metalele grele și elementele care combat stresul oxidativ, în riscul de depresie și anxietate.
Cercetarea, desfășurată în districtul Yinzhou, a inclus 24.285 de indivizi fără istoric de depresie sau anxietate la începutul studiului, monitorizați între 2016 și 2021. Folosind spectofotometria de absorbție atomică, cercetătorii au măsurat nivelurile de mangan, zinc, cupru, fier, aluminiu, cadmiu, seleniu și fluor din probele de apă de la robinet colectate de la 37 de site-uri. Expunerea la aceste elemente a fost calculată pe baza adresei rezidențiale a participanților și ajustată conform consumului zilnic de apă, vârstei și genului.

Analiza a evidențiat că expunerea la aluminiu în apa de băut a fost asociată cu un risc crescut de depresie, în timp ce expunerea la mangan, fier și aluminiu a fost asociată cu un risc crescut de anxietate. Dieta nu a influențat semnificativ relația dintre riscul de depresie și expunerea la mangan, cupru și cadmiu în apa de băut. Cu toate acestea, riscul de anxietate a fost mai mare la indivizii care consumau mai puține fructe și mai multe fructe de mare și carne, în combinație cu expunerea la mangan și fier în apa de băut.

Studiul a mai constatat că nivelul socio-economic scăzut a fost asociat cu o expunere crescută la metale grele, în special cupru, în apa de băut, iar persoanele în vârstă, cu venituri scăzute și cu niveluri de educație inferioare care au fost expuse la cadmiu în apa de băut au prezentat un risc crescut de depresie.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea îmbunătățirii calității apei de băut și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru a reduce povara depresiei și anxietății. Politicile de sănătate publică ar trebui să abordeze, de asemenea, efectul inechitabil al expunerii la diverse oligoelement în apa de băut în ceea ce privește riscul crescut de boli mentale în rândul persoanelor din straturile socio-economice inferioare.

sursa: News Medical
foto: New Africa / Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 614
Bibliografie
The impact of drinking water quality on mental health and the modifying role of diet, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/The-impact-of-drinking-water-quality-on-mental-health-and-the-modifying-role-of-diet.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Calitatea apei potabile în funcție de sursă
  •