Cum influențează alegerile de zi cu zi sănătatea creierului la bătrânețe?

©

Autor:

Cum influențează alegerile de zi cu zi sănătatea creierului la bătrânețe?
Un studiu recent publicat de către cercetătorii americani de la Rush University Medical Center din Chicago a explorat modul în care patologia cerebrală asociată demenței, cum ar fi patologia cerebrovasculară, hiperfosforilarea proteinei tau și acumularea de β-amiloizi, influențează asociația dintre alegerile de stil de viață sănătos și cogniție în anii târzii ai vieții.
Studiul a evaluat asocierea dintre factorii de stil de viață și abilitățile cognitive aproape de moarte, utilizând date de autopsie dintr-un studiu longitudinal pe patologie clinică, împreună cu informații de urmărire pe 24 de ani, evaluări neuropatologice, teste cognitive și factori de stil de viață cum ar fi exercițiile cognitive și fizice, dieta, comportamentul față de fumat și consumul de alcool. Scopul a fost de a analiza dacă patologiile cerebrale postmortem legate de demență modifică această asociere și rolul bolilor vasculare în această dinamică.

Cercetătorii au utilizat un scor de stil de viață sănătos bazat pe factori auto-raportați, precum non-fumatul, respectarea nivelurilor recomandate de exercițiu, consumul limitat de alcool și o dietă care urmărește reducerea riscului de declin cognitiv. Dieta MIND, o combinație între dieta mediteraneană și dieta DASH, a fost utilizată pentru evaluarea aportului alimentar.

Rezultatele studiului indică faptul că stilurile de viață sănătoase sunt asociate cu un declin cognitiv mai mic în apropierea morții, independent de patologiile cerebrale legate de boala Alzheimer sau demență. Încluderea patologiilor cerebrale legate de demență în modelele multivariabile care evaluează asocierea dintre stilurile de viață sănătoase și scorurile de activitate cognitivă nu a influențat semnificația sau forța acestei asocieri.

Deși cercetătorii au concluzionat că asocierea dintre factorii de stil de viață și cogniție este în mare parte independentă de patologiile cerebrale legate de boala Alzheimer sau demență, rezultatele au indicat o influență de 12% a încărcăturii de β-amiloizi. Cu toate acestea, se sugerează ca aceste rezultate să fie interpretate cu prudență, susținând în mare parte influența pozitivă a alegerilor de stil de viață sănătos asupra îmbunătățirii abilităților cognitive la adulții mai în vârstă.

În concluzie, descoperirile indică faptul că factorii de stil de viață sănătos pot contribui semnificativ la reducerea declinului cognitiv asociat vârstei la adulții mai în vârstă, independent de neuropatologiile legate de demență sau boala Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Data actualizare: 08-02-2024 | creare: 08-02-2024 | Vizite: 432
Bibliografie
Do lifestyle factors affect late-life cognition and dementia pathology impact?, link: https://www.news-medical.net/news/20240207/Do-lifestyle-factors-affect-late-life-cognition-and-dementia-pathology-impact.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înlocuiește o oră de stat așezat cu o oră de somn sau sport dacă vrei să trăiești mai mult!
  • Stresul și lipsa stabilității în copilărie cresc riscul de obezitate în perioada adultă
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum