Cum este afectat creierul de lipsa somnului? (studiu)

©

Autor:

Cum este afectat creierul de lipsa somnului? (studiu)
Lipsa somnului nu doar că te face să te simți rău, dar cercetările au arătat că aceasta afectează și funcționarea creierului. Mai mult, privarea de somn pe termen lung poate crește riscul apariției bolilor neurologice, inclusiv Alzheimer. Un studiu recent publicat în Journal of Proteome Research a investigat mecanismele prin care lipsa somnului afectează creierul, folosind un model pe șoareci. Echipa de cercetători, condusă de Fuyi Xu și Jia Mi, a identificat o proteină protectoare, numită pleiotrofină (PTN), al cărei nivel scade în cazul privării de somn, ducând la moartea neuronilor.
Pentru a înțelege mai bine aceste mecanisme, cercetătorii au evaluat performanța șoarecilor într-un labirint simplu și capacitatea lor de a recunoaște obiecte noi după ce au fost lipsiți de somn timp de două zile. Au analizat apoi proteinele din hipocampul șoarecilor, o zonă a creierului implicată în învățare și memorie. Au identificat proteinele a căror abundență s-a modificat și au corelat aceste date cu performanța în labirint a unor tulpini înrudite de șoareci care nu fuseseră lipsiți de somn.

Această metodologie i-a condus pe cercetători la identificarea proteinei PTN, care a prezentat un declin în cazul șoarecilor lipsiți de somn. Analizând RNA, echipa a identificat calea moleculară prin care lipsa PTN duce la moartea celulelor din hipocamp. În plus, studiile genetice pe oameni au arătat că PTN este implicată în Alzheimer și alte boli neurodegenerative.

Rezultatele studiului sugerează un nou mecanism prin care somnul protejează funcția cerebrală. De asemenea, nivelurile de PTN ar putea servi ca un indicator al afectării cognitive cauzate de insomnie. Aceste descoperiri ar putea avea implicații semnificative în înțelegerea și tratamentul bolilor neurologice și a tulburărilor de somn.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 334
Bibliografie
How sleep deprivation can harm the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230906143429.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum