Cum e tratată apa pentru a deveni potabilă?
Autor: Patriche Silvia
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile transmisibile prin apa cauzează anual circa 1,5 milioane de decese. Potrivit aceleași organizații, 58% dintre aceste decese apar ca urmare a lipsei unei surse de apă sigure, curate și igienizate. Simpla clorinare a apei folosită în ultimele etape ale tratării sale previne boli transmise prin apă precum holeră, dizenterie și febră tifoidă. (1, 2)
Tratarea apei pentru a deveni potabilă implică îndepărtarea substanțelor contaminate din apa de izvor sau din pânzele freatice pentru a oferi populației apă suficient de pură pentru a fi consumată fără efecte adverse pe termen scurt sau lung. În procesul de purificare sunt îndepărtate materii solide, bacterii, alge, viruși și fungi. (3, 4)
În general, tratarea apei urmează câteva etape definite ca standard la nivel internațional (etapele acestui proces sunt similare în SUA și în România). Astfel, în stațiile de tratare există următoarele procese de tratare a apei: (5, 6)
- Sitarea – pentru a reține substanțele solide din apă
- Presedimentarea – un proces de staționare a apei pentru a reține suspensiile de mari dimensiuni și particulele de nisip
- Coagularea și flocurarea – aglomerarea suspensiilor nedecantabile în flocoane (aglomerații de particule) ușor sedimentabile
- Decantarea – reținerea a 95% din volumul suspensiilor din apă prin staționare și apoi coagulare-flocurare
- Filtrarea – ajută la limpezirea apei și se realizează prin reținerea particulelor fine și a microorganismelor
- Dezinfecția – distrugerea microorganismelor prin clorurare. În general, este vorba de compuși ai clorului (mai ales hipoclorit de sodiu). Nu se folosește clor pur deoarece este toxic
- Aerarea – stimularea reacțiilor de oxidare
- Absorbția – eliminarea gustului și mirosului neplăcut al apei prin folosirea unor substanțe absorbante
- Precipitarea chimică – eliminarea din apă a unor substanțe dizolvate precum fier sau mangan
- Reducerea durității apei
În Evul Mediu oamenii fierbeau apa pentru a evita îmbolnăvirea - cum medicina nu era așa avansată, chiar și o simplă răceală putea însemna decesul. Astăzi, procesul de curățare, filtrare și dezinfectare este adus la un standard global, există legi iar majoritatea etapelor procesului de tratare a apei se realizează automat.
2. Burden of disease and cost-effectiveness estimates. https://web.archive.org/web/20140213190013/https://www.who.int/water_sanitation_health/diseases/burden/en/index.html
3. What to know about the “raw water” trend. https://www.vox.com/science-and-health/2018/1/4/16846048/raw-water-trend-silicon-valley
4. Is it safe to drink raw water? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320892.php
5. Tratarea apei. https://www.arhiconoradea.ro/Info%20Studenti/Note%20de%20curs/Ionescu%20Gh/PDF-uri%20-%20RETELE%20EDILITARE%20-%20MTC%20IV/4%20SUBIECTE%2019-27%20RETELE%20EDILITARE.pdf
6. Water Treatment. https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/public/water_treatment.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cica.2 l de apa pe zi...
- Retinere apa
- Curiozitate despre hidratare si lipsa ei..
- Apa plata sau minerala... ce sa beau?
- Apa plata sau fiarta?
- 5 litri de apa pe zi
- Bebe nu bea apa
- Apa plata la copiii
- Când cantitatea de apă consumată într-o zi e prea mare?