Cum curățăm corect urechile

©

Autor:

Cum curățăm corect urechile

Ca orice altă parte a corpului și urechile trebuie curățate periodic. Astfel, se previne acumularea de ceară și bacterii și se previn unele probleme de auz care ar putea apărea ca urmare a acestei acumulări. Citește mai jos cum curățăm corect urechile, ce să eviți, cum să ai grijă de urechi precum și când să cureți ceara din urechi.

Cum curățăm corect urechile

Urechea poate fi curățată prin mai multe modalități. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele: (1)

  • Folosește o cârpă ușor umedă – metoda este indicată mai ales pentru curățarea părții exterioare, a lobului urechii
  • Utilizează picături speciale pentru ureche – acestea moaie ceara. În general, conțin uleiurile minerale, glicerină, apă oxigenată și/sau soluție salină. Citește prospectul cu atenție și pune numărul de picături specificat în ureche. Așteaptă câteva secunde sau minute apoi scurge soluția din ureche. Această metodă poate să nu dea rezultate dacă există prea multă sau suferi de cerumen (ceara a blocat canalul auditiv) (2)
  • Folosește câteva picături de ulei mineral sau ulei de măsline – pune câteva picături, lasă să acționeze 5-10 minute apoi curăță urechea cu o cârpă uscată și curată
  • Folosește un irigator pentru ureche – acesta implică aplicarea unei soluții saline în ureche. Poate necesita aplicarea de picături de urechi înainte de acest pas. Încălzește soluția salină pentru a fi bine tolerată de piele. Aplicarea de soluție salină rece poate cauza amețeală. De asemenea, este bine să eviți să o încălzești prea mult deoarece riști să arzi pielea. După aplicarea a câteva picături în ureche trebuie lăsate să acționeze 15-20 de minute ținând capul într-o parte.


Ce să eviți în curățarea urechilor

Mulți oameni nu trebuie să cureți regulat urechile. Ceara se ocupă de acest lucru. Totuși, dacă folosești colțuri de șervețel sau bețe de ureche acestea pot împinge ceara și mai adânc, în canalul auditiv. Odată ce începe să se acumuleze pot apărea probleme. (2, 3)

De asemenea, ar trebui să eviți irigarea urechii dacă ai diabet, probleme imunitare, defecte fizice ale urechii, probleme ale tubilor auditivi.

Unele persoane folosesc lumânări aprinse pentru a topi ceara din urechi. Din motive de siguranță astfel de metode nu sunt indicate.

Cum să îți îngrijești urechile

Pe lângă menținerea urechilor curate, este recomandat sfaturile de mai jos pentru a-ți proteja auzul: (4, 5)

  • Evită să introduci obiecte de mici dimensiuni în ureche. Acestea pot vătăma canalul auditiv
  • Limitează expunerea la sunete puternice. Dacă trebuie să mergi în locuri zgomotoase poartă căști de protecție sau dopuri de urechi
  • Dacă asculți muzică la căști fă periodic pauze pentru a-ți proteja urechile. De asemenea, nu da la maximum volumul de la sistemul audio al mașinii
  • Usucă urechile după ce ai înotat – folosește un prosop uscat pentru a șterge exteriorul urechii și înclină capul într-o parte pentru eliminarea picăturilor de apă
  • Dacă ai început un nou tratament fii atent dacă apar probleme de auz, de echilibru sau auzi țiuit în ureche. Dacă sesizezi unul sau toate aceste simptome este indicat să te adresezi medicului
  • Vorbește cu medicul dacă ai durere în zona urechii, un accident la urechii sau pierderea auzului.


Când să cureți ceara din urechi

Similar sebumului de pe scalp sau mucusului din gât, ceara din urechi este creată de organism pentru a hrăni și hidrata pielea. Aderența sa previne ca praful și alte particule mici să ajunge pe canalul auditiv. (6)

Curățarea urechilor nu este o urgență. Ar trebui să le cureți atunci când simți ceara din canalul auditiv. Unele persoane resimt chiar și cantități foarte mici de ceară în timp ce altele ar trebui să le curețe regulat, la fiecare câteva săptămâni sau luni. (7)

Dacă decizi să îți cureți regulat urechile, ar trebui să lași suficient timp între curățări pentru a permite acumularea de ceară. În cazul în care nu te descurci poți solicita ajutorului unui medic.

Urechea se curăță singură, tot ce îți rămâne ție să faci este să cureți lobul urechii. În momentul în care resimți ceara acumulată este indicat să folosești ulei vegetal sau un produs special de la farmacie pentru îndepărtarea sa. Dacă observi probleme de auz, adresează-te medicului.


Data actualizare: 07-03-2022 | creare: 07-03-2022 | Vizite: 2366
Bibliografie
1. Tips for Cleaning Your Ears Safely, link: https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears
2. Earwax Buildup & Blockage, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14428-ear-wax-buildup--blockage
2. Earwax Removal Home Remedies, link: https://www.healthline.com/health/ear-wax-removal-home-remedy
3. How to get earwax out of your ear, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322247
4. 10 Tips on how to Care for your Ears Properly, link: https://www.hearingcarecentres.co.uk/10-tips-care-ears-properly/
5. Ear Care Tips, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13076-ear-care-tips
6. Ear wax, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356173/
7. The safety and effectiveness of different methods of earwax removal: a systematic review and economic evaluation, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20546687/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum