Corp străin în gât

Un corp străin în gât poate fi o experiență neplăcută și, în unele cazuri, foarte periculoasă. Acest articol se concentrează pe cauze, simptome și tratament, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine și să știți cum să acționați în astfel de situații.
Cauze
Există mai multe moduri în care un corp străin poate ajunge în gât:
- Accidental: Obiecte mici, cum ar fi bucăți de alimente sau jucării, pot fi înghițite accidental. Aceasta este o cauză comună la copii. În ceea ce-i privește pe adulți, cel mai frecvent aceștia se îneacă cu oase de pește.
- Lucrul cu materiale periculoase: Persoanele care lucrează cu obiecte mici sau potențial periculoase, cum ar fi sticlă, metale sau alte materiale de construcție, pot avea un risc mai mare de a inhala accidental un corp străin.
- Probleme de deglutiție: Unele condiții medicale, precum disfagia (dificultatea de a înghiți), pot face ca alimentele sau lichidele să fie înghițite incomplet, cu dificultate, și să ajungă în căile respiratorii. (1), (2)
Simptome
Simptomele unui corp străin în gât pot varia în funcție de dimensiune și localizare. Acestea pot include:
- Dificultăți la înghițire: Durerea sau disconfortul la înghițire este simptomul principal.
- Tuse persistentă: Corpul străin poate irita căile respiratorii, determinând tusea.
- Dificultăți la respirație: În cazuri severe, un corp străin poate bloca complet căile respiratorii, provocând dificultăți de respirație sau chiar sufocare.
- Sângerare: Un corp străin ascuțit poate leza țesuturile orofaringelui/hipofaringelui și poate cauza sângerări. (1), (3)
Tratament
Tratamentul unui corp străin în gât poate varia în funcție de gravitatea situației. Iată câteva recomandări generale:
Mergeți la camera de gardă ORL
În cazul unui corp străin în gât, mai ales când vorbim despre un os de pește, cel mai important este să nu înghițiți alte alimente în speranța de a-l scoate. În popor circulă vorba să înghiți un colț de pâine, dar trebuie să știți că alimentele dure nu fac altceva decât să-l împingă și mai profund în țesuturi, ducând la complicații serioase. De aceea este important să vă prezentați la camera de gardă ORL pentru a vi se efectua un examen fibroscopic și pentru a putea fi scos în siguranță corpul străin. Dacă corpul străin a coborăt mai jos, spre plămâni, atunci va fi necesar examenul bronhoscopic flexibil și/sau rigid atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament (extragerea corpului străin).
Apelați 112
Dacă apar dificultăți de respirație severe, sunați imediat la serviciul de urgență. Dacă vă aflați în preajma unei persoane care se îneacă accidental cu mâncare și prezintă dificultate respiratorie, e important să cunoașteți manevra Heimlich - o tehnică de prim ajutor utilizată pentru a elibera căile respiratorii în cazul unei persoane care se sufocă cu un corp străin:
- Stați în spatele persoanei care se sufocă
- Înfășurați brațele în jurul taliei persoanei, cu unul dintre pumnii dvs. situat deasupra burții, sub coaste
- Apucați pumnul cu celălalt mână
- Faceți o mișcare bruscă și puternică în interior și în sus, încercând să comprimați abdomenul persoanei pentru a forța corpul străin să iasă din gât
- Continuați să aplicați compresiuni până când obiectul este eliminat sau până când persoana recâștigă abilitatea de a respira
Evaluați cu atenție
Dacă obiectul este vizibil și accesibil, poate fi încercată îndepărtarea lui cu atenție. Folosiți o lanternă pentru a ilumina zona și, dacă este necesar, utilizați o pensetă. Fiți foarte precaut și nu folosiți obiecte ascuțite deoarece acestea pot agrava situația. (1), (2), (3)
Este important să abordați cu seriozitate orice suspiciune de corp străin în gât, deoarece pot apărea complicații grave în lipsa tratamentului adecvat. În cele mai multe cazuri, cu intervenția medicală potrivită, pacienții se recuperează complet.
2. Zhijun C, Fugao Z, Niankai Z, Jingjing C. Therapeutic experience from 1428 patients with pediatric tracheobronchial foreign body. J Pediatr Surg 2008; 43:718.
3. Parvar SY, Sarasyabi MS, Moslehi MA, et al. The characteristics of foreign bodies aspirated by children across different continents: A comparative review. Pediatr Pulmonol 2023; 58:408.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mi-a rămas pastila in gat
- Cam de 6 luni simt ceva in gat, am fost foarte ragusit
- Aliment blocat în gat
- Ajutor urgent va rog! cred ca o bucățică de cașcaval mi-a rămas în gat
- Senzatie de fir de par pe trahee
- Probleme la respiratie
- Am manca mici, si cred ca mi-a ramas o bucatica in gat.