Cum afectează alimentația longevitatea?

©

Autor:

Cum afectează alimentația longevitatea?
Un studiu recent, care și-a propus să descopere în ce mod influențează alimentația longevitatea unui individ, arată că procesul este unul complex, iar efectele dietei asupra sănătății și îmbătrânirii ar trebui privite mai degrabă în ansamblu, decât unidimensional.
Comparativ cu studiile anterioare, care s-au concentrat asupra unui singur nutrient, studiul actual se concentrează asupra unor ansambluri de nutrienți. Rezultatele sunt în concordanță cu cele ale unor studii precedente, care au subliniat nevoia persoanelor vârstnice de a avea un aport crescut de proteine, cu scopul compensării pierderii masei musculare asociate cu îmbătrânirea.

Pentru studiu, oamenii de știință au analizat datele de la 1.560 de persoane cu vârsta cuprinsă între 67 și 84 de ani, colectate între anii 2003 și 2005. Persoanele au fost reexaminate în fiecare an, pentru un interval de trei ani. De asemenea, pentru a evalua modul în care aportul de nutrienți se asociază cu procesul de îmbătrânire, participanții au fost urmăriți pentru patru ani.

Folosind o serie de biomarkeri, cercetătorii au realizat asocieri între îmbătrânire, dereglările fiziologice asociate cu înaintarea în vârstă și dietă. Potrivit rezultatelor, un aport crescut de proteine a îmbunătățit parametrii de îmbătrânire. În unele situații, aporturile la niveluri intermediare de nutrienți au avut efecte similare. Studiul a arătat, de asemenea, că nivelurile optime ale unui nutrient depind adesea de nivelurile altuia, o constatare pe care abordările simple, folosite în studiile anterioare, nu au reușit să o surprindă.

Pentru a ajuta la explorarea în detaliu a modului în care combinațiile de micronutrienți afectează diferite aspecte ale îmbătrânirii, cercetătorii au dezvoltat un instrument interactiv, ușor de utilizat nu doar de către oamenii de știință sau de către medici, ci și de către indivizi fără pregătire medicală. Abordarea cercetătorilor poate reprezenta un punct de plecare pentru studii ulterioare, care vor putea explora în detaliu cum influențează nutriția procesele de îmbătrânire.

sursa: Scinece Daily

Data actualizare: 11-10-2022 | creare: 11-10-2022 | Vizite: 344
Bibliografie
How does what we eat affect our healthspan and longevity? It's a complex dynamic system, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220921210039.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  •