Cum afectează alimentația longevitatea?
©
Autor: Domșa Dariana
Un studiu recent, care și-a propus să descopere în ce mod influențează alimentația longevitatea unui individ, arată că procesul este unul complex, iar efectele dietei asupra sănătății și îmbătrânirii ar trebui privite mai degrabă în ansamblu, decât unidimensional.
Comparativ cu studiile anterioare, care s-au concentrat asupra unui singur nutrient, studiul actual se concentrează asupra unor ansambluri de nutrienți. Rezultatele sunt în concordanță cu cele ale unor studii precedente, care au subliniat nevoia persoanelor vârstnice de a avea un aport crescut de proteine, cu scopul compensării pierderii masei musculare asociate cu îmbătrânirea.
Pentru studiu, oamenii de știință au analizat datele de la 1.560 de persoane cu vârsta cuprinsă între 67 și 84 de ani, colectate între anii 2003 și 2005. Persoanele au fost reexaminate în fiecare an, pentru un interval de trei ani. De asemenea, pentru a evalua modul în care aportul de nutrienți se asociază cu procesul de îmbătrânire, participanții au fost urmăriți pentru patru ani.
Folosind o serie de biomarkeri, cercetătorii au realizat asocieri între îmbătrânire, dereglările fiziologice asociate cu înaintarea în vârstă și dietă. Potrivit rezultatelor, un aport crescut de proteine a îmbunătățit parametrii de îmbătrânire. În unele situații, aporturile la niveluri intermediare de nutrienți au avut efecte similare. Studiul a arătat, de asemenea, că nivelurile optime ale unui nutrient depind adesea de nivelurile altuia, o constatare pe care abordările simple, folosite în studiile anterioare, nu au reușit să o surprindă.
Pentru a ajuta la explorarea în detaliu a modului în care combinațiile de micronutrienți afectează diferite aspecte ale îmbătrânirii, cercetătorii au dezvoltat un instrument interactiv, ușor de utilizat nu doar de către oamenii de știință sau de către medici, ci și de către indivizi fără pregătire medicală. Abordarea cercetătorilor poate reprezenta un punct de plecare pentru studii ulterioare, care vor putea explora în detaliu cum influențează nutriția procesele de îmbătrânire.
sursa: Scinece Daily
Comparativ cu studiile anterioare, care s-au concentrat asupra unui singur nutrient, studiul actual se concentrează asupra unor ansambluri de nutrienți. Rezultatele sunt în concordanță cu cele ale unor studii precedente, care au subliniat nevoia persoanelor vârstnice de a avea un aport crescut de proteine, cu scopul compensării pierderii masei musculare asociate cu îmbătrânirea.
Pentru studiu, oamenii de știință au analizat datele de la 1.560 de persoane cu vârsta cuprinsă între 67 și 84 de ani, colectate între anii 2003 și 2005. Persoanele au fost reexaminate în fiecare an, pentru un interval de trei ani. De asemenea, pentru a evalua modul în care aportul de nutrienți se asociază cu procesul de îmbătrânire, participanții au fost urmăriți pentru patru ani.
Folosind o serie de biomarkeri, cercetătorii au realizat asocieri între îmbătrânire, dereglările fiziologice asociate cu înaintarea în vârstă și dietă. Potrivit rezultatelor, un aport crescut de proteine a îmbunătățit parametrii de îmbătrânire. În unele situații, aporturile la niveluri intermediare de nutrienți au avut efecte similare. Studiul a arătat, de asemenea, că nivelurile optime ale unui nutrient depind adesea de nivelurile altuia, o constatare pe care abordările simple, folosite în studiile anterioare, nu au reușit să o surprindă.
Pentru a ajuta la explorarea în detaliu a modului în care combinațiile de micronutrienți afectează diferite aspecte ale îmbătrânirii, cercetătorii au dezvoltat un instrument interactiv, ușor de utilizat nu doar de către oamenii de știință sau de către medici, ci și de către indivizi fără pregătire medicală. Abordarea cercetătorilor poate reprezenta un punct de plecare pentru studii ulterioare, care vor putea explora în detaliu cum influențează nutriția procesele de îmbătrânire.
sursa: Scinece Daily
Data actualizare: 11-10-2022 | creare: 11-10-2022 | Vizite: 373
Bibliografie
How does what we eat affect our healthspan and longevity? It's a complex dynamic system, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220921210039.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul crescut de fructe și legume înseamnă o circulație periferică mai bună
- Ce efect are postul intermitent asupra hormonilor feminini?
- Cum influențează dieta mamei apetitul și sănătatea metabolică a copilului
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni