Cu cât dormi mai puține ore pe noapte, cu atât crește riscul de hipertensiune
©
Autor: Airinei Camelia
![Cu cât dormi mai puține ore pe noapte, cu atât crește riscul de hipertensiune](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46668.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Dr. Kaveh Hosseini, profesor asistent de cardiologie la Tehran Heart Center din Iran și investigator principal al studiului, subliniază că dormitul mai puțin de șapte ore pe zi crește probabilitatea dezvoltării hipertensiunii arteriale în viitor. Deși studiul nu a investigat cauzele directe, se sugerează că somnul perturbat, influențat de obiceiuri de viață sau condiții comorbide, ar putea fi un factor contribuitor.
Interesant, nu s-au găsit diferențe bazate pe vârstă în asocierea dintre durata somnului și hipertensiune, deși modelele de somn tind să se schimbe odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, femeile care dorm mai puțin de șapte ore au un risc cu 7% mai mare de a dezvolta hipertensiune comparativ cu bărbații, ceea ce indică un risc potențial mai mare pentru femei.
Studiul subliniază importanța discuțiilor cu echipa de îngrijire a sănătății despre modelele de somn, în special în cazul somnului perturbat care ar putea fi datorat apneei obstructive în somn, o condiție legată de rate mai mari de hipertensiune, accident vascular cerebral și boala arterei coronare.
Limitările studiului includ bazarea pe chestionare auto-raportate pentru durata somnului și lipsa unei evaluări a schimbărilor în durata somnului pe parcursul perioadei de urmărire. De asemenea, există variații în definirea duratei scurte a somnului între studii. Se recomandă cercetări suplimentare pentru a evalua această asociere folosind metode mai precise, cum ar fi polisomnografia, și pentru a standardiza definiția duratei somnului în cercetarea somnului pentru a îmbunătăți comparabilitatea și generalizabilitatea rezultatelor între studii diverse.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-03-2024 | creare: 28-03-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
Getting too little sleep linked to high blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240327124753.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Risc mai mare de deces în cazul a două medicamente comune împotriva hipertensiunii arteriale
- Un studiu a asociat stresul la vârsta adolescentă cu riscul cardiometabolic la maturitate
- Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
- Terapia pe bază de antioxidanți reduce riscul atacului de cord și a accidentului vascular cerebral
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni