Creierul recompensează femeile pentru amabilitate și bărbații pentru egoism

©

Autor:

Creierul recompensează femeile pentru amabilitate și bărbații pentru egoism
Când vine vorba de dăruire, în mod obișnuit, se presupune că femeile sunt mai generoase decât bărbații, iar o mulțime de cercetări susțin acest lucru. Un studiu al comportamentului uman natural realizat recent ne arată încă o dată faptul că femeile sunt într-adevăr mai amabile. Mai mult decât atât, creierul femeilor și cel al bărbaților reacționează într-un mod diferit la comportamentul altruist.

Cercetătorii din Zurich care se ocupă de studiu relatează, pentru revista TODAY, faptul că datele obținute despre creier ne oferă o înțelegere mai profundă a motivelor pentru care femeile sunt mai prosociale decât bărbații. Centrul cerebral responsabil pentru comportamentul de recompensă - corpul striat - se activează în momentul în care femeile acționează într-un mod altruist. În schimb, același centru se activează în creierul bărbaților în momentul în care aceștia acționează în mod egoist. Prin urmare, atât femeile cât și bărbații sunt răsplătiți pentru un anumit comportament. În timp ce acest lucru ne oferă o nouă înțelegere asupra altruismului, cercetătorii au afirmat că studiul nu indică faptul că bărbații și femeile se nasc cu un creier distinct. Ei menționează că ar fi o absurditate să se ajungă la concluzia că aceste diferențe biologice sunt înnăscute sau au origini cu caracter evolutiv.

Pentru a înțelege cum funcționează creierul în momentul în care o persoană acționează altruist sau egoist, cercetătorii au realizat două experimente. În primul experiment, 27 de participanți de sex feminin și 28 de sex masculin, tineri, au participat la un joc unde trebuiau să decidă dacă păstrează mai mulți bani pentru ei sau dacă acceptă mai puțin bani, dar îi împart cu o altă persoană. Pe parcursul acestui exercițiu, cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a participanților cu ajutorul unui RMN.

În momentul în care femeile au acceptat să împartă banii, a fost activat corpul striat din creierul lor, iar când bărbații au păstrat toți banii, de asemenea s-a înregistrat o activitate la nivelul corpului striat.

După o perioadă, participanții au fost puși să aleagă încă o dată, dar de data aceasta li s-a administrat un medicament ce inhibă dopamina, un neurotransmițător implicat în sistemul de recompensă-pedeapsă. În aceste condiții, corpul striat a fost activat în cazul femeilor care au făcut alegerea mai egoistă și în cazul bărbaților care au fost mai generoși.

Cei care s-au ocupat de studiu consideră că acest experiment arată că bărbații și femeile sunt învățați să acționeze în acest mod, iar asta influențează felul în care creierul îi răsplătește. Acest studiu arată cât de semnificative sunt stereotipurile de gen în societatea noastră și că acestea duc până la modificări cerebrale în funcție de sexul individului.

Femeile sunt „pedepsite” pentru comportamentul egoist

Psihologii spun că aceste descoperiri susțin ceea ce experții știu despre femei și bărbați cât și despre comportamentul egoist sau altruist, dar aceștia se întreabă de ce există diferențele acestea și cred că este vorba despre mai mult decât acțiunea dopaminei. Ei spun că mai multe cercetări arată că femeile care acționează egoist sunt pedepsite, pe când bărbații sunt răsplăți, iar modificarea cerebrală structurală poate fi pusă pe seama experiențelor din viața reală.

Psihiatrii afirmă faptul că sistemele implicate în comportamentul de recompensă-pedeapsă sunt maleabile în timp. Acestea pot fi, cu siguranță, susceptibile la modificări pe baza învățării. În timp ce mai multe cercetări de acest tip sunt desfășurate pentru a înțelege mai bine fenomenul, psihiatrii spun că prin prisma acestor studii și examinând diferențele dintre sexe, vor putea înțelege mai bine cum se manifestă bolile mintale la bărbați și la femei. Ei spun că, pe baza acestor descoperiri, află lucruri interesante în ceea ce privește diferența de comportament în condiții normale cât și diferența de comportament în condiții psihice patologice între cele două sexe.

Sursa: Today

Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 24-10-2017 | Vizite: 1252
Bibliografie
The brain rewards women for being nicer, men for being selfish, study finds, link: https://www.today.com/health/brain-rewards-women-being-nicer-men-being-selfish-t117305
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!