Cafeaua îmbunătățește performanțele sportive - studii
Autor: Teodorescu Mihai
Considerată cea mai consumată substanță stimulantă, cofeina este preferată de către sportivi pentru îmbunătățirea performanțelor și este utilizată înaintea sau în timpul unei activități sportive, indiferent dacă este vorba de un sport de anduranță sau de exerciții de rezistență. În timp ce sportivii consumă cofeina în starea sa pură (comprimate), un om obișnuit va obține această substanță prin consumul de cafea, ceai, suc sau din băuturile energizante.
Cum poate cofeina să îmbunătățească performanțele sportive?
Conform oamenilor de știință și a cercetărilor efectuate până în prezent, cofeina acționează ca un stimulant al sistemului nervos central. Cafeina are o acțiune directă asupra adenozinei, blocând acțiunea acestei substanțe. Deoarece rolul adenozina în organismul uman este acela de a suprima excitarea și de a oferi senzația de somn, prin blocarea acțiunii sale se ajunge la efectul opus: nevoia de a dormi este suprimată iar activitatea sistemului nervos este crescută.
Studiile efectuate de-a lungul ultimilor ani au arătat faptul că prin consumul de cofeină pură sportivii de anduranță reușesc să alerge mai mult și mai repede, halterofilii pot ridica greutăți mai mari, fotbaliștii pot realiza mai multe sprint-uri pe parcursul unui meci de fotbal în timp ce baschetbaliștii pot sări la o înălțime mai mare. Cu toate acestea, există anumite limitări, cât și multe contradicții între studii. Majoritatea cercetătorilor au confirmat însă efectul benefic al cofeinei în cadrul activităților care durează mai puțin de trei minute. Puterea de vârf, viteza și rezistența cresc semnificativ în primele minute de la consum, însă efectele sale ating vârful abia după 30-75 de minute de la ingestie.
Cafeaua, alternativa la cafeină pură?
Cafeaua produce efecte extrem de similare cu cele ale cafeinei în forma sa pură, un număr relativ mare de studii confirmând eficiența cafelei în îmbunătățirea exercițiilor de rezistență. Modul în care cafeaua este preparată - cât și cantitatea de cafea dintr-o ceașcă - influențează rezultatele. Conform studiilor, este necesar un consum de minimum 0,09 grame cafea cu cofeină pe fiecare kilogram de greutate corporală. Așadar, în timp ce un adult de 50 de kilograme va avea nevoie de minimum 4,5 grame, un altul, dar care cântărește de două ori mai mult, va avea nevoie de o cantitate dublă: 9 grame. Atât cafeaua, cât și energizantele, ceaiul sau orice alte băuturi care conțin cafeină, atunci când sunt consumate înainte de antrenamente, pot să spori concentrarea mintală și vigilența, îmbunătățind astfel performanțele anaerobe și de anduranță.
Care sunt dezavantajele consumului de cafea?
Oamenii trebuie să țină cont de faptul că genetica joacă un rol esențial și că organismele umane nu interacționează cu anumite substanțe în mod similar. Tocmai de aceea, în timp ce unii oameni se pot bucura de efectele benefice ale consumului de cafea, alții ar putea remarca că nu există îmbunătățiri reale ale performanțelor. În ceea ce privește efectele adverse sau eventualele dezavantaje ale ingestiei de cofeină, acestea există, dar pot fi limitate, prin abordarea unui anumit comportament. Este recomandat consumul de cofeină în timpul unor sesiuni de exerciții, la ore nu tocmai târzii. Efectele cofeinei durează până la cinci ore, perioadă în care somnul ar putea fi perturbat, dacă aportul este unul crescut. Atunci când aportul este unul normal, sunt prevenite simptomele de sevraj și beneficiile sunt unele reale.
Sursa: The Conversation
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Exercițiile fizice parentale pot îmbunătății sănătatea metabolică a descendenților
- Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât devii mai sedentar în restul timpului
- Exercițiul fizic este benefic în special pentru persoanele cu afecțiuni corelate cu stresul
- Pierderea în greutate prin exerciții fizice. Ce influența are sportul asupra obiceiurilor alimentare?
- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei