COVID-19 și infertilitatea: există sau nu o relație cauzală?
Autor: Domșa Dariana
Relația dintre infecția SARS-CoV-2 și sănătatea sistemului reproducător a reprezentat un subiect intens dezbătut de către publicul larg, dar insuficient investigată de cercetători. Un nou studiu, publicat în American Journal of Translational Research, arată că boala COVID-19 poate duce la infertilitate. Cu toate acestea, autorii studiului atrag atenția asupra necesității efectuării unor studii suplimentare, pentru a divulga relația infecției cu SARS-CoV-2 și problemele de fertilitate.
Intrarea virusului SARS-CoV-2 în interiorul celulei gazdă are loc prin legarea proteinei virale spike la membrana celulară a enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Deși ACE2 este important în infectarea gazdei, este insuficient pentru a induce infecția singur, deoarece necesită asistența altor receptori și co-receptori pentru a media invazia celulei gazdă. ACE2 sunt, de asemenea, exprimate de celulele Sertoli, celulele spermatogoniei din tubii testiculelor umane și celulele Leydig din regiunea interstițială. În plus, anumite gene asociate cu COVID-19 au fost exprimate la grade diferite în celulele spermatogene și celulele stromale în diferite stadii de dezvoltare. Testiculul, prin urmare, are un risc de infecție cu COVID-19, dar mecanismul infecției nu este încă foarte clar.
Impactul noului COVID-19 asupra sistemului reproducător feminin
În cazul femeilor, se speculează faptul că SARS-CoV-2 afectează membrana foliculară a ovarului și celulele granulare, influențează creșterea foliculilor și calitatea ovocitelor, diminuează funcția de rezervă ovariană și provoacă infertilitate sau pierderea sarcinii. De asemenea, virusul poate deteriora celulele epiteliale endometriale care afectează implantarea timpurie a embrionului.
Impactul COVID-19 asupra reproducerii masculine
Studiile au raportat că toți bărbații infectați cu SARS-CoV-2 au avut orhită la autopsie. Expresia ACE2 la bărbați apare mai ales în celulele tubulare renale, celulele stromale testiculare și celulele spermatogene. Studiile sugerează, de asemenea, că expresia ACE2 din celulele testiculare este asociată cu vârsta. Cea mai mare expresie a fost raportată în grupul persoanelor cu vârsta de 30 de ani, în timp ce rata cea mai scăzută a fost raportată în grupul persoanelor cu vârsta de 60 de ani. Infecția cu noul COVID-19 ar putea duce la leziuni testiculare mai severe la bărbații tineri decât la bărbații în vârstă. Infecțiile SARS-CoV-2 la bărbați au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de sterilitate masculină.
Rezultatele analizei spermei la pacienții aflați în perioada de recuperare și fază acută au sugerat faptul că rata pozitivității a fost de 26,7% în faza acută și de 8,7% în perioada de recuperare. Analiza spermei a raportat, de asemenea, că pacienții cu infecție moderată au prezentat o concentrație mai mică de spermatozoizi, un număr total mai mic de spermatozoizi per ejaculat, spermatozoizi mobili și spermatozoizi cu mobilitate progresivă decât indivizii sănătoși. În plus, nivelurile serice ale hormonului luteinizant (LH) au fost semnificativ crescute la bărbații infectați cu SARS-CoV-2, împreună cu o scădere a raportului testosteron (T) la LH și hormonul foliculostimulant (FSH) la LH.
În concluzie, sistemele reproductive feminine și masculine au o bază moleculară care pot sprijini atașamentul viral. COVID-19 are mai multe efecte negative asupra sistemului reproducător și poate duce la infertilitate. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a divulga relația infecției cu noul coronavirus și problemele de fertilitate.
sursa: News Medical
foto: Rost9/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- COVID-19 la nou-născuți: caracteristici generale ale infecției cu SARS-CoV-2
- Aspirina poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19
- Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi necesară pentru copii cu vârsta între 12 și 17 ani, pentru a preveni formele severe ale bolii
- Manifestările COVID-19 la un grup de pacienți internați într-un spital din Munchen
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni