COVID-19 determină frecvent leziuni neurologice

©

Autor:

COVID-19 determină frecvent leziuni neurologice
Potrivit unui nou studiu, virusul SARS-CoV-2 determină leziuni neurologice potențial distructive la aproximativ unul din 7 pacienți infectați, fără a invada în mod direct creierul sau nervii. Leziunile variază de la confuzie temporară din cauza nivelelor scăzute de oxigen, până la accident vascular cerebral și convulsii. În același timp, nu s-a observat inflamație la nivelul creierului sau al nervilor (meningită sau encefalită), rezultând faptul că noul coronavrius nu invadează în mod direct aceste structuri.
Studiul a fost publicat în revista Neurology.

Conform cercetătorilor, complicațiile neurologice ale infecției cu SARS-CoV-2 cresc cu 38% riscul unui pacient de a deceda în timpul spitalizării. De asemenea, aceste complicații cresc cu 28% probabilitatea ca un pacient să necesite tratament pe termen lung sau de reabilitare imediat după ieșirea din spital.

Studiul a inclus 606 pacienți cu COVID-19, diagnosticați cu patologie cerebrală sau alte patologii legate de sistemul nervos. Rezultatele au arătat că tulburările neurologice comune, precum confuzia (determinată de diselectrolitemii), formele severe de infecție și insuficiența renală, apar în mod obișnuit în primele 48 de ore după simptomatologia specifică COVID-19, de tip febră, dispnee și tuse.

Jumătate dintre pacienții cu complicații neurologice aveau vârste peste 71 de ani. De asemenea, majoritatea erau bărbați (66%) și de rasă caucaziană (63%).

Rezultatele studiului sugerează că persoanele de rasă afro-americană nu au un risc mai crescut de a dezvolta complicații neurologice, față de restul pacienților cu COVID-19. Totuși, aceste informații necesită confirmare în studii viitoare.

Deși noul coronavirus țintește și alte organe, spre exemplu vasele sangvine și cordul, cercetătorii spun că principalul organ implicat este plămânul, rezultând dispnee și scăderea nivelelor de oxigen. O concentrație redusă a oxigenului în organism și la nivelul creierului poate determina confuzie, comă și chiar, leziuni cerebrale ireversibile.

Studiul sugerează că medicii ar trebui să fie mai agresivi în menținerea unui nivel optim de oxigen în sânge la pacienții cu COVID-19, întrucât ar putea opri, preveni sau inversa tulburările neurologice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-10-2020 | creare: 16-10-2020 | Vizite: 452
Bibliografie
COVID-19 frequently causes neurological injuries: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201013101643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!