Cum putem preveni transmiterea prin apă a noului coronavirus?

©

Autor:

Cum putem preveni transmiterea prin apă a noului coronavirus?

Potrivit cercetărilor anterioare, coronavirusurile, inclusiv SARS-CoV-2, pot rămâne infecțioase pentru zile sau chiar perioade mai lungi de timp în apa potabilă și apa de canalizare. Din acest motiv, este nevoie de mai multe studii care să ofere recomandări cu privire la prevenirea intrării noului coronavirus în ciclul apei. Mai mult, pentru a preveni viitoarele pandemii COVID-19, țările dezvoltate ar trebui să finanțeze sistemele de tratare a apei din țările în curs de dezvoltare.
Doi cercetători solicită efectuarea mai multor teste care să determine dacă metodele de tratare a apei sunt eficiente în distrugerea SARS-CoV-2 și a coronavirusurilor în general. Aceștia au publicat un editorial în Environmental Science: Water Research and Technology în care spuneau că virusul poate fi transportat de picături de apă microscopice sau aerosoli, care ajung în aer prin procesul de evaporare sau prin pulverizare.

În timpul epidemiei SARS din 2003, o scurgere de canalizare a determinat prin aerosolizare mai multe cazuri de infecție cu SARS. Deși până în prezent nu s-au observat cazuri de COVID-19 apărute în prezența scurgerilor de canalizare, noul coronavirus se aseamănă cu SARS și prin urmare există posibilitatea unei astfel de căi de transmitere a bolii.

De asemenea, noul coronavirus poate coloniza biofilmele din sistemele de apă potabilă, ceea ce poate face ca o spălare la duș să devină o posibilă cale de infectare. În trecut, această modalitate de transmitere a fost principala cale de răspândire a bacteriei Legionella.

Vestea bună este că majoritatea sistemelor de tratare a apei sunt cunoscute a ucide sau îndepărta eficient coronavirusurile atât din apa potabilă cât și în apa reziduală. Ele utilizează procesul de oxidare cu acid hipocloros sau acid peracetic și radiațiile ultraviolete, ceea ce se cunoaște a ucide coronavirusurile. În ceea ce privește apa reziduală, efectele comune ale microorganismelor benefice împreună cu separarea fizică a solidelor în suspensie, filtrează virusurile acumulate în nămolul de epurare. Totuși, cercetătorii avertizează că eficiența acestor metode nu s-a studiat în mod specific asupra SARS-CoV-2 și a altor coronavirusuri. Ei recomandă îmbunătățirea sistemelor de tratare a apei potabile și reziduale în zonele unde ar putea ajunge noul coronavirus pornind din locuri precum spitalele, clinicile sau casele de bătrâni. Sugestia lor este de dezinfectare a apei prin sisteme cu ultraviolete, înainte de a intra în sistemul public de tratare. De asemenea, și sistemele de reutilizare a apei potabile care curăță apa reziduală și o transformă în apă potabilă, necesită evaluare astfel încât să fie eficiente în îndepărtarea noului coronavirus.

Nu se cunoaște încă care este procentul cu care pot virusurile să colonizele biofilmele. Biofilmele reprezintă o bandă subțire de bacterii care tapetează conductele multor sisteme vechi de filtrare a apei. Este posibil ca o monitorizare a coronavirusurilor în aceste biofilme să fie necesară pentru prevenirea epidemiilor.

În ultimul timp, a crescut utilizarea bactericidelor, virucidelor și a dezinfectantelor, ceea ce va determina cel mai probabil o creștere a bacteriilor rezistente la antibiotice. Cercetătorii noului studiu solicită ajutorul chimiștilor, inginerilor de mediu, microbiologilor și specialiștilor în sănătate publică, pentru a crea soluții practice de a bea în siguranță apă, precum și de a dezvoltă medii acvatice sănătoase.

Nici țările în curs de dezvolare sau unele comunități rurale sau sărace, cărora le lipsește infrastructura de bază, ar putea să nu reușească să îndepărteze noul coronavirus. Din acest motiv, în aceste zone ar putea izbucni frecvent epidemii, care să se răspândească prin schimbul de bunuri sau prin călătorit. Cercetătorii recomandă guvernelor din țările dezvoltate să susțină și să finanțeze sistemele de apă și de salubritate din aceste zone, acolo unde este nevoie.

Odată cu procesul de globalizare, vin anumite riscuri în domeniul sănătății. Acolo unde sistemele de apă și salubritate sunt precare, riscul de apariție a unor noi virusuri este foarte mare. Cea mai bună metodă de a proteja cetățenii propriilor țări este aceea ca guvernele din țările dezvoltate să finanțeze sistemele precare de apă și salubritate din țările în curs de dezvoltare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 14-04-2020 | creare: 14-04-2020 | Vizite: 1330
Bibliografie
Removing the novel coronavirus from the water cycle: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200403132347.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •