COVID-19: Un virus proiectat în laborator ar putea combate infecțiile cu coronavirus

©

Autor:

COVID-19: Un virus proiectat în laborator ar putea combate infecțiile cu coronavirus

Până în prezent, nu s-a descoperit un vaccin eficient împotriva infecției cu coronavirus, inclusiv cu noul tip SARS-CoV-2. Având în vedere răspândirea rapidă a noului coronavirus și gravitatea bolii provocată de acesta, peste tot în lume se caută un tratament care să vindece și un vaccin care să oprească răspândirea lui.
Recent, s-a publicat în Jurnalul Societății Americane de Microbiologie proiectarea unui posibil vaccin împotriva virusului MERS (Middle East Respiratory Syndrome) care a apărut în 2012. Echipa multidisciplinară care a lucrat pentru acest vaccin susține că utilitatea lui s-ar putea dovedi și în cazul virusului SARS-CoV-2. În compoziția vaccinului proiectat în laborator, se află materialul genetic al unui alt virus, parainfluenza 5 (PIV5) , la care s-a adăugat o genă specială care determină celulele infectate să producă glicoproteina S, declanșând astfel sistemul imun al gazdei. Această proteină S este implicată se pare în infecțiile MERS.

Dr. Paul McCray de la Universitatea din Iowa, a explicat faptul că virusul parainfluenza 5 este inofensiv la om și produce tusea la câini. Testarea vaccinului s-a realizat pe șoareci special creați în laborator (să aibă proteina DPP4 folosita de virusurile MERS pentru atașarea de celule), care să mimeze infectarea umană.

Testarea vaccinului a presupus alegerea a două loturi de șoareci care au fost expuși virusului MERS la 4 săptămâni dupa vaccinare. Un prim lot de șoareci au fost imunizați cu vaccinul care conține PIV 5 și gena S (vaccin PIV5 modificat). S-a constatat că la contactul cu virusul, aceștia au supraviețuit în proporție de 100%. Al doilea lot de șoareci au fost imuniazați cu vaccin PIV5 dar fără să conțină gena S. Expunerea acestora la virus a dus la supraviețuirea unui procent de 25% din șoareci.

Studiul a demonstrat că administrarea intranazală a vaccinului pe bază de PIV5 la șoareci este eficientă împotriva virusului MERS. Cercetarea continuă si va fi investigată eficacitatea vaccinului și pentru SARS-CoV-2. Găsirea unui vaccin împotriva acestuia este cu atât mai importantă cu cât este nevoie de stoparea transmiterii noului coronavirus. Până în prezent, nu se știe încă dacă oamenii capătă imunitate de durată după infectarea cu acest virus.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 21-04-2020 | creare: 21-04-2020 | Vizite: 772
Bibliografie
Engineered virus might be able to block coronavirus infections, mouse study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200407072712.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum