COVID-19 nu este fabricat în laborator

©

Autor:

COVID-19 nu este fabricat în laborator

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nature Medicine a concluzionat că secvența genolică a SARS-COV-2 și a virusurilor asociate nu sunt produse în laborator sau realizate prin inginerie biomedicală. (1)
Noul coronavirus a apărut în orașul Wuhan din China și s-ar răspândit rapid în întreaga lume. Ca urmare a stării de tensiune unele siteuri au promovat ideea că virusul a fost produs în laborator pentru a extermina o parte a populației. Liderul studiului, profesorul de imunologie și microbiologie Kristian Andersen a negat acest lucru, în urma analizelor de laborator. Acesta a comparat tulpinile noului virus cu informațiile deja avute despre clasa coronavirus. Rezultatele au arătat că virusul 2019-nCoV a apărut prin procese naturale. (2)

Pentru a pune lucrurile în context, coronavirus este o familie mare de virusuri care poate cauza boli cu simptome ce pot varia de la ușoare la foarte severe. Primele probleme de sănătate grave cauzate de un coronavirus au apărut în 2003 tot pe teritoriul Chinei și s-au manifestat prin sindromul respirator acut sever (SARS). A doua epidemie redusă prin comparație cu zilele acestea a izbucnit în 2012 în Arabia Saudită iar afecțiunea era cunoscută drept sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). La sfârșitul anului trecut autoritățile chineze au anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la o nouă epidemie care produce simptome grave; ulterior a fost numită SARS-CoV-2.

La scurt timp după începerea epidemie, oamenii de știință din China au pus la dispoziția cercetătorilor din întreaga lume secvența genomică a SARS-CoV-2. Mai mult, potrivit datelor preliminare simpla introducere a unei persoane infectate în comunitate poate duce la transmisia rapidă.

Pentru a stabili dacă noul coronavirus este natural sau produs în laborator cercetătorii de la Scripps Research Institute din San Diego, California au comparat informațiile pe care le aveau deja cu noile date oferite de colegii din China. Concluzia a fost unanimă că noul coronavirus are origini naturale și nu este produsul ingineriei genetice.

Oamenii de știință au mai multe presupuneri referitoare la originea noului coronavirus. Primul scenariu implică evoluția naturală a virusului prin selecție naturală într-o gazdă non-umană și apoi transmiterea la om. Se crede că virusul s-a transmis similar altor forme de coronavirus; prin contactul cu zibeta (un mamifer mic ce trăiește în Africa și Asia) s-a transmis sindromul acut respirator sever iar prin contactul cu cămilele s-a transmis sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Cercetătorii cred că și noul coronavirus ar fi putut să se transmită în același mod.

O altă presupunere constă în transmiterea virusului de la lilieci. Această variantă a venit în atenția oamenilor de știință deoarece coronavirusul de la liliac seamănă la nivel biologic cu cel de la om. Nu există totuși studii în acest sens și dacă totuși acesta a fost cazul se crede că a mai fost nevoie de un intermediar între liliac și om.


Sursa: ScienceDaily


Data actualizare: 24-03-2020 | creare: 24-03-2020 | Vizite: 1213
Bibliografie
1. COVID-19 coronavirus epidemic has a natural origin, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.htm
2. The proximal origin of SARS-CoV-2, https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum