Noile identificări ale bazei genetice de susceptibilitate pentru COVID-19

©

Autor:

Noile identificări ale bazei genetice de susceptibilitate pentru COVID-19

Covid-19, infecția virală indusă de noul coronavirus SARS-CoV-2, beneficiază de un tabloul clinic polimorf, diferit de la pacient la pacient.
Pentru a putea preveni și trata această infecție virală, precum și pentru anticiparea evoluției clinice, medicul trebuie să aibă cunoștințe despre susceptibilitatea genetică individuală.

În acest scop, cercetătorii italieni au identificat baza genetică și moleculară pentru sensibilitatea la infecție.

Prof. Renieri a descris în cadrul unei conferințe proiectul GEN-COVID, proiect ce presupune colectarea probelor genomice de la pacientii diagnosticați cu COVID-19 din Italia pentru identificarea genelor cu susceptibilitate ridicată.

În cadrul acestui proiect au fost studiate date de la 130 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din Siena, identificându-se o serie de gene de susceptibilitate care anticipau evoluția favorabilă sau nefavorabilă a infecției.


Comparând datele obținute de la pacientii infectați cu datele obținute de la grupul de control, cercetătorii au identificat o medie de trei mutații genice ce conferă sensibilitate la infecția cu noul coronavirus. Astfel, aceștia au stabilit tratarea fiecărui pacient infectat ca pe un caz independent, ținând cont de genele identificate.


Autorii studiului precizează că deși tabloul clinic este polimorf, nu este exclus ca același tratament să fie eficient la mai multe cazuri de îmbolnăviri, ținta tratamentului fiind genele comune identificate și nu cele individuale. În această privință, Prof. Renieri menționează că toți pacienții din cadrul studiului realizat au proteina ACE2 intactă. Această proteină de suprafață servește drept punct de intrare pentru unele coronavirusuri și devine astfel o țintă pentru tratament.


Importanța acestor rezultate obținute în urma studiului derivă din faptul că pe deoparte se pot folosi medicamente deja existente pentru a trata cazurile infectate, iar pe de altă parte servesc la dezvoltarea unor medicamente antivirale noi.


În continuare, în cadrul proiectului GEN-COVID vor fi analizate încă 2000 de eșantioane din diferite zone ale Italiei, pentru a valida datele obținute la nivelul unui grup mai larg de persoane. Autorii subliniază faptul că sunt necesare noi metode de evaluare a complexității trăsăturilor genetice, acestea fiind de fapt o combinație de factori genetici comuni și rari.


Studiul realizat este prima lucrare științifică care abordează rolul susceptibilității genetice în răspunsul la infecția cu SARA-CoV-2. Prof. Joris Veltman a declarat că acest studiu trebuie aplicat pe populații mari pentru a valida informațiile.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-07-2020 | creare: 27-07-2020 | Vizite: 382
Bibliografie
New identification of genetic basis of COVID-19 susceptibility will aid treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200605182332.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum