Va fi necesar ca vaccinurile anti-COVID 19 să fie adaptate frecvent ?

©

Autor:

Va fi necesar ca vaccinurile anti-COVID 19 să fie adaptate frecvent ?

Eficienţa vaccinurilor antigripale este evaluată anual, deoarece virusul se modifică rapid. Oamenii de ştiinţă se întreabă dacă şi pentru vaccinurile anti-COVID 19 se va aplica aceeaşi regulă.
O echipă de cercetători de la Universitatea Charite din Berlin a analizat comparativ evoluţia virusului gripal şi a coronavirusurilor care produc răceala obişnuită. Se crede că în timpul pandemiei vaccinurile vor fi actualizate frecvent, iar după depăşirea ei vor fi eficiente pentru o perioadă mai lungă.

Referitor la virusul SARS-CoV-2, deja sunt semnalate mutaţii care au dus la apariţia unor variante virale ce se sustrag parţial sistemului imun. Producătorii au început să dezvolte astfel versiuni actualizate ale vaccinurilor.

Virusologii de la Charite au analizat evoluţia genetică a 4 tipuri de coronavirus implicate în răceala banală pentru a vedea dacă au aceeaşi capacitate de evitare a imunităţii ca şi virusul gripal. Aceste virusuri care au circulat şi înainte de SARS-CoV-2 în populaţie se leagă de celule tot cu ajutorul proteinei spike. S-au urmărit modificări în genele proteinei spike din ultimii 40 de ani şi s-a realizat arborele filogenetic pentru 2 tulpini de coronavirus considerate cele mai vechi.

Apoi s-a comparat cu al virusului gripal H3N2. Toate trei par a avea ceva în comun. „O asemenea structură asimetrică a arborelui filogenetic apare prin înlocuirea frecventă a unei variante virale cu alta. Aceasta semnifică driftul antigenic - proces continuu de schimbare a structurilor de suprafaţă. Deci aceste coronavirusuri endemice evită sistemul imun aşa cum o face şi virusul gripal” a afirmat Dr. Wendy K. Jo, virusolog.

Virusul gripal a căpătat 25 de mutaţii la 10.000 nucleotide într-un an, iar coronavirusurile 6 mutaţii pe an. Însă, SARS-CoV-2, se pare că acumulează 10 mutaţii la 10.000 nucleotide pe an, deci viteza de schimbare e substanţial mai mare decât a coronavirusurilor obişnuite.

„Modificările rapide sunt reflectate în emergenţa numeroaselor variante pe tot cuprinsul globului. Aceasta se datorează ratei mari de infectare din timpul pandemiei. Bazându-ne pe ratele văzute la coronavirusurile obişnuite ne aşteptăm ca SARS-CoV-2 să se modifice mai lent pe măsură ce populaţia capătă imunitate postinfecţie sau postvaccinală. Vacinurile anti-COVID 19 vor fi monitorizate periodic în pandemie şi adaptate dacă e necesar. După stabilizarea situaţiei ele probabil vor rămâne eficiente mai mult timp” declară Prof. Dr. Jan Felix Drexler.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-09-2022 | creare: 30-03-2021 | Vizite: 657
Bibliografie
Will COVID-19 vaccines need to be adapted regularly? ,link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115420.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •