Controlul ginecologic la virgine - ce trebuie să știi
Autor: Domșa Dariana
Controlul ginecologic este o examinare medicală importantă pentru toate femeile, indiferent de vârstă sau experiența sexuală. Însă, pentru fetele care sunt încă virgine, consultul sau examenul ginecologic poate fi mai dificil și poate provoca stres ori anxietate. (1, 2)
Cum să te pregătești pentru primul control ginecologic?
Înainte de programarea controlului ginecologic, este important să discutați cu medicul ginecolog despre orice îngrijorare sau întrebări pe care le aveți. În plus, este important ca medicul ales să vă ofere un sentiment de confort, iar starea de spirit pe care o aveți să fie una pozitivă. (1, 2)
Pentru a vă pregăti pentru controlul ginecologic, este recomandat să evitați relațiile sexuale sau utilizarea oricăror produse vaginale cu cel puțin o zi înainte de examinare, deoarece acestea pot afecta rezultatele testelor. În plus, este important să aveți o igienă adecvată, fără să folosiți spray-uri sau deodorante vaginale, deoarece acestea pot afecta pH-ul vaginului. (2, 4)
În timpul examinării, medicul va discuta despre istoricul medical și de sănătate sexuală și va examina vaginul și colul uterin. În cazul în care sunteți în continuare virgină, medicul poate efectua un examen extern și o evaluare a simptomelor, fără a efectua examinarea vaginală sau testul Papanicolau, dacă nu este necesar din motive medicale. (1, 2, 4)
Când este necesară vizita la un ginecolog?
Recomandarea generală este ca o fată să viziteze un ginecolog pentru prima dată între vârsta de 13 și 15 ani sau imediat după începerea menstruației. Cu toate acestea, unele fete pot avea nevoie să consulte un ginecolog mai devreme, din diverse motive, cum ar fi probleme menstruale sau alte probleme ginecologice. Este important să discutați cu medicul de familie sau cu un ginecolog pentru a decide cel mai potrivit moment pentru prima vizită ginecologic. (3, 4, 5)
Ce teste ginecologice li se pot face virginelor?
Există mai multe teste ginecologice care pot fi efectuate persoanelor care nu și-au început încă viața sexuală, în funcție de nevoile și simptomele fiecărei persoane. Examinarea pelviană, în timpul căreia medicul va examina organele genitale externe și interne ale pacientului pentru a verifica dacă există anomalii sau afecțiuni, este întotdeauna necesară. (2, 5)
În cazul femeilor virgine, însă, examenul pelvian poate să nu includă și un examen intern, ce presupune introducerea unui speculum (o unealtă medicală utilizată pentru a examina colul uterin și vaginul), pentru a evita ruperea himenului. În schimb, medicul poate utiliza o tehnică numită examen bimanual, pentru a evalua uterul și ovarele. (5)
Cele mai comune examene necesare sunt:
- testul HPV (poate detecta prezența virusului papilomavirus uman, care poate duce la cancer cervical);
- mamografia (testul utilizează raze X pentru a detecta orice anomalii în sân - recomandat pentru femeile de peste 50 de ani sau pentru cele mai tinere, dar cu risc crescut de cancer mamar);
- ecografia pelviana (testul utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale organelor genitale interne, cum ar fi ovarele, uterul și colul uterin și este efectuat pentru a evalua o serie de probleme, inclusiv chisturi sau fibroame uterine);
- testul Papanicolau (testul implică colectarea unei mostre de celule cervicale pentru a verifica dacă există semne de infecție sau anomalii precanceroase - recomandat tuturor femeilor, începând cu vârsta de 21 de ani sau la începutul activității sexuale). (3, 5)
Recomandări
Este important ca fiecare persoană să discute cu medicul despre testele ginecologice adecvate pentru nevoile și simptomele specifice. Un control ginecologic nu ar trebui să provoace durere sau disconfort extrem. De asemenea, medicul ar trebui să ofere informații detaliate despre proceduri și să răspundă la întrebările pacientului pentru a-i reduce anxietatea și pentru a-i face să se simtă confortabil în timpul examinării. (1, 2, 4)
(2) Your First Pelvic Exam, https://youngwomenshealth.org/guides/pelvic-exam/
(3) The Importance of Gynecological Care, https://www.womenspelvicsurgery.com/blog/the-importance-of-gynecological-care
(4) How to Prepare for a Visit to the Gynecologist, https://www.healthcentral.com/slideshow/how-to-prepare-for-a-visit-to-the-gynecologist
(5) Can a Gynecologist See If You're a Virgin? https://www.medicinenet.com/can_a_gynecologist_see_if_youre_a_virgin/article.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Care e diferenta ecografie vaginala si abdominala?
- Vizita la ginecologie, sarcina, postinor si anexita, va rog un raspuns
- Ce as putea sa fac fara sa ma duc la ginecolog?
- Nelamurir dupa vizita la ginecolog
- Analize ginecologie
- Dilema la ginecolog
- Vizita ginecolociga
- Doctor ginecolog
- Pot face test de secretie vaginala daca sunt virgina?