Cum stimulezi lactaţia - alimentaţie şi alte sfaturi

©

Autor:

Cum stimulezi lactaţia - alimentaţie şi alte sfaturi

Foarte multe proaspete mămici se îngrijorează în privința lactației. O problemă cu care se confruntă este cantitatea de lapte. Pe fondul unei producții reduse de lapte, multe femei aleg să nu mai alăpteze. Iată ce poți face pentru a stimula lactația. (1, 2)

Cum să stimulezi lactația

Există modalități prin care poți stimula lactația, însă cât de repede se va întâmpla acest lucru depinde de aspecte care țin de fiecare femeie în parte, precum și de cauza fluxului scăzut.

Alăptează mai des

Hrănește bebelușul des. Atunci când acest suge la sân, se produc hormoni care stimulează o producție și mai mare de lapte matern. Mușchii sânilor se contractă și înlesnesc circulația laptelui din ducte. Pe măsură ce alăptezi mai de,s se va produce o cantitate constantă de lapte. (3, 4)

În general, dacă alăptezi bebelușul de 8-12 ori în decursul a 24 de ore vei menține producția de lapte. (5, 6)

Pompează lapte între hrăniri

Dacă alegi să pompezi lapte între hrăniri, poți stimula lactația. Este bine să știi că încălzirea sânilor înainte de pompare va face acest proces mult mai ușor. (7, 8)

Alege să pompezi lapte când a mai rămas după o hrănire sau atunci când bebelușul a sărit peste o hrănire. (9)

Alăptează de la ambii sâni

Fă tot posibilul să alăptezi la ambii sâni. Lasă bebelușul să se hrănească dintr-un sân până încetinește alăptarea, fă o pauză scurtă apoi oferă-i al doilea sân. (10)

Astfel se va stimula lactația la ambii sâni. De asemenea, pomparea laptelui la ambii sâni în același timp stimulează lactația și chiar crește nivelul grăsimii din lapte. (11)

Nu sări peste alăptare și evită, pe cât posibil, laptele praf

Corpul produce mai mult lapte matern atunci când alăptezi la sân. Dacă sari peste alăptare sau îi oferi lapte praf în loc de sân, transmiți corpului că nu este nevoie de lapte matern. (12)

În timp și în lipsa pompării, fluxul de lapte va scădea. Pe de altă parte, deși prin pompare îi oferi copilului laptele de care are nevoie, nu este similară alăptării la sân. (13, 14)

Încurajează apropierea fizică

În mod ideal, bebelușul ar trebui să fie lipit de corpul mamei atunci când se hrănește. Acest contact fizic contribuie la reducerea stresului celui mic, îi îmbunătățește respirația și contribuie la reglarea temperaturii corporale. (15, 16)

Studiile arată că această apropiere fizică în timpul hrănirii încurajează bebelușul să se hrănească mai mult și stimulează lactația. (17, 18)

Evită folosirea suzetei

Poți folosi suzeta, însă este indicată mai ales după 2-3 luni, atunci când fluxul de lapte este bun. Dacă îi oferi suzeta din primele zile de viață, s-ar putea să nu ceară sânul la fel de des. (19, 20)

Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată

Este recomandat să mănânci mai sănătos în perioada de alăptare. Pentru a avea un flux bun de lapte matern este necesar să oferi corpului nutrienții de care are nevoie. (21)

Mănâncă fructe, legume, lactate, carne slabă, pește, nuci și semințe. (22)

Bea lichide

Laptele matern conține aproximativ 90% apă, deci este important să bei multe lichide în fiecare zi. Poți bea apă, lapte, suc de fructe, ceai, supe. Dacă îți este mai sete decât înainte de sarcină, poți bea mai multă apă. (23, 24, 25)

Odihnește-te

Stresul și extenuarea pot afecta fluxul de lapte. Deși îți poate fi dificil să te relaxezi ca proaspătă mămică, este important să o faci pentru sănătatea celui mic. (26, 27, 28)

Alimente pentru stimularea lactației

O modalitate de a stimula lactația este prin consumul unor anumite alimente. Mai jos sunt principalele alimente recomandate pentru stimularea lactației:

  • Orz – se spune că orzul are efect lactogenic adică stimulează lactația. Orzul este cea mai bună sursă de beta-glucan, o polizharidă care crește nivelul prolactinei, hormonul alăptării, atât în studiile pe oameni cât și la cele pe animale. Poți adăuga orzul în supe, salate, risotto sau tocănițe (29, 30)
  • Ovăz – o altă soluție pentru a stimula lactația. Se află pe locul doi după orz și are o concentrație mare de beta-glucan. În poți consuma alături de fructe sau în brioșe (31, 32)
  • Papaya – este folosită în mod tradițional pentru rolul său galactogog. Încă nu se știe de ce stimulează lactația. Poate fi consumată ca atare, prin combinație cu fructe sau cereale (33, 34, 35)
  • Legume cu frunze verzi – salata verde, spanacul, varza sau broccoli conțin vitamine și minerale precum și fitoestrogeni necesari pentru lactație (36, 37)
  • Usturoi – conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv compuși cu rol galactogog. Deși mirosul puternic poate deranja unii bebeluși, altora le place (38, 39)
  • Năut – este considerat un alimente care stimulează lactația încă din vremurile Egiptului Antic. Acesta este bogat în proteine și conțin estrogeni care au efect de stimulare a lactației. Poți consuma năut în salate, alături de paste sau sub formă de humus (40, 41)
  • Semințe de susan – conțin cantități ridicate de calciu și au efect asemănător estrogenului. Pot fi consumate pentru a stimula lactația. Le poți adăuga în salate sau alături de alte semințe și nuci în iaurt sau lapte cu cereale (42, 43)


Alimente care afectează negativ lactația

Este bine să știi ce să eviți dacă îți dorești să stimulezi lactația. Mai jos sunt câteva dintre ele:

  • Alcoolul – consumul de alcool poate bloca producția de oxitocină, iar acest lucru poate afecta lactația. Un pahar ocazional nu va afecta fluxul de lapte; important este să nu faci un obicei (44)
  • Anumite ierburi aromate – salvia, menta și alte ierburi foarte parfumate poate afecta fluxul de lapte însă nu pentru toate mamele (45, 46)
  • Cafeina (cafea, ceai negru, ceai verde, energizante, etc).


Sfaturi generale despre alăptare

Pentru a avea un flux constant de lapte matern este important să ai în vedere și alte lucruri: (47)

  • Stai cu bebelușul încă de la naștere – dacă stai cât mai aproape de bebeluș din primele minute pe lume vei crea o apropiere între voi, fapt care va ajuta la alăptare
  • Stabilește o poziție comodă de alăptare – în primele zile vei învăța care este poziția cea mai bună pentru voi pentru alăptare
  • Ai răbdare – alăptarea necesită timp de acomodare. Unele mămici și bebeluși învață mai repede, iar altele au nevoie de mai mult timp. Ca orice activitate nouă, este necesar să ai răbdare
  • Hrănește bebelușul în funcție de nevoile sale – nu este indicat să hrănești bebelușul la ore fixe. Îți va spune singur când îi este foame. În general, va avea nevoie de 7-12 hrăniri în decursul a 24 de ore.


Lactația depinde foarte mult de cât de des alăptezi. Dacă îi oferi copilului sân ocazional și în rest biberon, acest obicei transmite organismului semnale să reducă producția de lapte. Urmează sfaturile din articol pentru un flux normal și regulat de lapte matern.


Data actualizare: 22-09-2022 | creare: 22-09-2022 | Vizite: 931
Bibliografie
1. Promoting, protecting and supporting breastfeeding: an action plan for Europe, link: https://ec.europa.eu/health/ph_projects/2002/promotion/fp_promotion_2002_a3_18_en.pdf
2. Analiza de situaţie ocazionată de campania pentru celebrarea Săptămânii Mondiale a Alimentației la Sân, link: https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/determinantii_starii_de_sanatate/nutritia/Analiza-de-situatie-ALIMENTATIA-LA-SAN-2019.pdf
3. Psychogenic and pharmacologic induction of the let-down reflex can facilitate breastfeeding by tetraplegic women: a report of 3 cases, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15954070/
4. Dysphoric Milk Ejection Reflex: The Psychoneurobiology of the Breastfeeding Experience, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8594038/
5. Breastfeeding FAQs: How Much and How Often, link: https://kidshealth.org/en/parents/breastfeed-often.html
6. This guest blog from breastfeeding counsellor Emma Pickett discusses the dangers of promoting a strict feeding schedule at the expense of responsive, flexible infant feeding, link: https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/breastfeeding-the-dangerous-obsession-with-the-infant-feeding-interval/
7. Pumping Milk Without Ever Feeding at the Breast in the Moms2Moms Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646745/
8. The Quiet Revolution: Breastfeeding Transformed With the Use of Breast Pumps, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134520/
9. Successful Full Lactation Achieved by Mothers of Preterm Infants Using Exclusive Pumping, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.00191/full
10. Breastfeeding Twins: A Qualitative Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905645/
11. Simultaneous Breast Expression in Breastfeeding Women Is More Efficacious Than Sequential Breast Expression, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698671/
12. Factors influencing the reasons why mothers stop breastfeeding, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25165836/
13. The relationship between perceived milk supply and exclusive breastfeeding during the first six months postpartum: a cross-sectional study, link: https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-020-00310-y
14. How the marketing of formula milk influences our decisions on infant feeding, link: https://www.who.int/publications/i/item/9789240044609
15. The effect of mother and newborn early skin-to-skin contact on initiation of breastfeeding, newborn temperature and duration of third stage of labor, link: https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-018-0174-9
16. Mother–Infant Skin-to-Skin Contact: Short‐ and Long-Term Effects for Mothers and Their Children Born Full-Term, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01921/full
17. The Effect of Kangaroo Mother Care (KMC) on Breast Feeding at the Time of NICU Discharge, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24083002/
18. Association between skin-to-skin contact post-birth and breastfeeding behaviour: a cross-sectional study of Nigerian women using the 2018 Demographic Health Survey, link: https://www.joghr.org/article/29877-association-between-skin-to-skin-contact-post-birth-and-breastfeeding-behaviour-a-cross-sectional-study-of-nigerian-women-using-the-2018-demographic
19. Should breastfeeding babies be given pacifiers? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343725/
20. Pacifier Use and Breastfeeding: A Qualitative Study of Postpartum Mothers, link: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2019.0174
21. Nutrition Recommendations in Pregnancy and Lactation, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712516372959?via%3Dihub
22. Dietary patterns and their association with breast milk macronutrient composition among lactating women, link: https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-020-00293-w
23. Breastfeeding, link: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/breastfeeding/breastfeeding-overview/
24. Extra fluids for breastfeeding mothers for increasing milk production, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24916640/
25. Relationships between hydration biomarkers and total fluid intake in pregnant and lactating women, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1256-3
26. Riordan J, Wambach K. - Breastfeeding and Human Lactation Fourth Edition, Jones and Bartlett Learning, 2014
27. The Relationship between Life Stress and Breastfeeding Outcomes among Low-Income Mothers, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546433/
28. Psychosocial stress and cortisol stress reactivity predict breast milk composition, link: https://www.nature.com/articles/s41598-021-90980-3
29. Barley, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501827/
30. Barley malt-based composition as a galactagogue — a randomized, controlled trial in preterm mothers, link: https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/66997
31. Maternal experiences with and sources of information on galactagogues to support lactation: a cross-sectional study, link: https://www.dovepress.com/maternal-experiences-with-and-sources-of-information-on-galactagogues--peer-reviewed-fulltext-article-IJWH
32. Pre-germinated brown rice could enhance maternal mental health and immunity during lactation, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17885721/
33. Papaya, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501881/
34. The effects of papaya leaf juice for breastfeeding and working mothers on increasing prolactin hormone levels and infant's weight in Tangerang, link: https://www.elsevier.es/en-revista-enfermeria-clinica-35-articulo-the-effects-papaya-leaf-juice-S1130862120300930
35. Increased Production Of Breast Milk With The Papaya Fruit Consumption, link: https://www.researchgate.net/publication/334053246_Increased_Production_Of_Breast_Milk_With_The_Papaya_Fruit_Consumption
36. 8 Lactation Foods Every New Mom Should Know, link: https://www.tasteofhome.com/collection/lactation-foods/
37. Contents of Phytosterols in Vegetables and Fruits Commonly Consumed in China, link: https://www.besjournal.com/article/id/4a196213-5df6-4b59-840f-fd94dfc80664.
38. Garlic, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501782/
39. The Effects of Repeated Exposure to Garlic-Flavored Milk on the Nursling's Behavior, link: https://www.nature.com/articles/pr1993883
40. Assessment of the estrogenic activities of chickpea (Cicer arietinum L) sprout isoflavone extract in ovariectomized rats, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002489/
41. Nutritional value of chickpeas in rations of lactating ewes and growing lambs, link: https://www.researchgate.net/publication/238370995_Nutritional_value_of_chickpeas_in_rations_of_lactating_ewes_and_growing_lambs
42. Systematic Review of Breastfeeding and Herbs, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523241/
43. Oral galactagogues (natural therapies or drugs) for increasing breast milk production in mothers of non‐hospitalised term infants, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7388198/
44. Alcohol, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501469/
45. Sage, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501816/
46. Peppermint, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501851/
47. Tips for breastfeeding success, link: https://www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/breastfeeding-overview/tips-for-breastfeeding-success
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: