Pedepsim copiii atunci când mint? (studiu)
Autor: Redacția ROmedic
Mulți părinți au tendința de a-și pedepsi copilul atunci când descoperă că acesta nu a spus adevărul. Este însă pedeapsa soluția cea mai eficientă într-un astfel de context? O echipă de cercetători și-a propus să afle cum reacționează copiii și ce efecte are pedeapsa sau amenințarea că vor fi pedepsiți asupra acestui comportament nedorit.
În cadrul studiului, 372 de copii cu vârsta între 4 și 8 ani au fost puși individual în următoarea situație: timp de 1 minut fiecare era lăsat singur într-o încăpere, iar pe masă, în fața, sa era așezată o jucărie, despre care i se spunea că nu are voie să o privească.
Copiii erau filmați cu o cameră ascunsă, iar ulterior erau întrebați dacă au tras cu ochiul la jucărie.
Iată ce observații au făcut autorii:
- peste 2/3 dintre copii s-au uitat pe furiș la jucărie, iar cu fiecare lună în plus la vârstă tendința lor de a privi jucăria era mai mică
- întrebați dacă s-au uitat la nu la jucărie, 2/3 dintre copii au mințit, iar cu fiecare lună în plus la vârstă s-a observat o mai mare tendință de a minți și de a-și menține minciunile
Când comportamentul lor a fost analizat în raport cu pedeapsa:
- copiii au mințit mai mult dacă înainte fuseseră amenințați că vor fi pedepsiți decât atunci când li s-au oferit motive pozitive pentru care e bine să spui adevărul (de exemplu, că te face să te simți mai bine sau că asta i-ar mulțumi pe adulți)
- conform așteptărilor cercetătorilor, spunerea adevărului a fost motivată diferit în funcție de vârstă: copiii mai mici spuneau adevărul ca să le facă pe plac adulților, în timp ce copiii mai mari aveau un standard internalizat care le spunea că nu e bine să minți.
Concluzia studiului a fost că pedepsirea comportamentului mincinos nu este eficientă, ba dimpotrivă, atunci când copiii sunt amenințați că vor fi pedepsiți, au o tendință și mai mare de a minți.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni