Intervențiile terapeutice pentru limitarea implicării pe rețelele sociale au rezultate bune și în tratarea depresiei

Intervențiile terapeutice pentru limitarea implicării pe rețelele sociale au rezultate bune și în tratarea depresiei

©

Autor:

Intervențiile terapeutice pentru limitarea implicării pe rețelele sociale au rezultate bune și în tratarea depresiei
Un studiu realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) a dezvăluit că terapia concepută pentru a aborda utilizarea excesivă a reÈ›elelor sociale poate îmbunătăți în mod eficient bunăstarea mentală a persoanelor care suferă de depresie. Studiul, publicat în Journal of Medical Internet Research, indică faptul că intervenÈ›iile care vizează reducerea utilizării problematice a reÈ›elelor sociale pot avea efecte pozitive asupra adulÈ›ilor care experimentează rezultate negative asupra sănătății mintale din cauza obiceiurilor lor online.
Utilizarea problematică a reÈ›elelor sociale se caracterizează prin implicarea excesivă pe platformele de reÈ›ele sociale, ceea ce duce la neglijarea sarcinilor È™i responsabilităților importante în alte domenii ale vieÈ›ii. Studiul subliniază cercetările anterioare care leagă utilizarea problematică a reÈ›elelor sociale cu afectarea sănătății mentale, inclusiv condiÈ›ii precum depresia, anxietatea, stresul È™i singurătatea.

Analizând 23 de studii efectuate între 2004 È™i 2022, care au implicat participanÈ›i din întreaga lume, cercetătorii au descoperit că intervenÈ›iile care vizează utilizarea problematică a reÈ›elelor sociale au condus la îmbunătățirea bunăstării mentale în 39% dintre studii. Deosebit de remarcat a fost impactul pozitiv semnificativ asupra depresiei, 70% dintre studii raportând îmbunătățiri substanÈ›iale în urma intervenÈ›iilor.

Dintre diferitele intervenÈ›ii, abordările bazate pe terapie, în special terapia cognitiv-comportamentală (TCC), s-au dovedit a fi cele mai eficiente, având ca rezultat o bunăstare mentală îmbunătățită în 83% dintre studii. În schimb, restricÈ›ionarea sau abÈ›inerea de la utilizarea reÈ›elelor sociale a arătat îmbunătățiri în doar 20% È™i, respectiv, 25% din studii.

Dr. Ruth Plackett, autorul principal de la Institutul de Epidemiologie È™i Sănătate UCL, a subliniat importanÈ›a unei strategii bazate pe terapie în abordarea utilizării problematice a reÈ›elelor sociale È™i a impactului acesteia asupra sănătății mintale. Studiul sugerează că simpla reducere a timpului petrecut pe reÈ›elele sociale poate să nu fie suficientă pentru a creÈ™te bunăstarea mentală.

Cercetătorii recomandă studii experimentale È™i longitudinale suplimentare cu eÈ™antioane reprezentative pentru a obÈ›ine o mai bună înÈ›elegere a datelor demografice care ar beneficia cel mai mult de intervenÈ›iile care abordează utilizarea problematică a reÈ›elelor sociale.

sursa: News Medical
foto: UCL News

Data actualizare: 16-08-2023 | creare: 16-08-2023 | Vizite: 416
Bibliografie
Problematic social media use linked to depression symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20230811/Problematic-social-media-use-linked-to-depression-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul modern al depresiei
  • Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
  • Antiinflamatoarele eficiente în tratarea depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum