Stima de sine a unui copil se dezvoltă mai repede decât se presupunea
Un nou studiu sugerează că încă de la grădiniță, stima de sine a unui copil este la fel de puternică precum a adulților. Cercetarea a fost publicată în Journal of Experimental Social Psychology.
În urma acestui studiu s-a observat că până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor și-au dezvoltat deja o imagine de sine pozitivă, care rămâne relativ neschimbată pe parcursul vieții. Stima de sine este însă flexibilă și se poate modifica odată cu experiențele de viață și cu maturizarea.
În trecut, se considera că preșcolarii erau prea tineri ca să aibă deja o imagine de sine pozitivă sau negativă. Acest nou studiu demonstrează pentru prima oară că preșcolarii au o cunoaștere globală despre valorile lor ca persoane individuale.
Cercetările anterioare s-au bazat pe evaluarea verbală pentru măsurarea stimei de sine a unui copil, însă este posibil ca aceasta să fi oferit rezultate limitate din cauza abilităților verbale scăzute ale copiilor mici.
Pentru studiul lor, Cvencek și colegii au dezvoltat un test numit Testul Asocierilor Implicite, pentru a măsura sentimentele pozitive ale copiilor față de ei înșiși. Testul a fost aplicat pe un eșantion de 234 băieți și fete în vârstă de 5 ani din Washington.
În cadrul testului, preșcolarii au fost solicitați să facă asociații între diverse obiecte. Ei trebuiau să separe diverse varietăți de stegulețe în 2 grupuri: „al tău” și „nu e al tau”. Apoi, preșcolarii au trebuit să apese pe niște butoane, pentru a indica dacă cuvintele pozitive (fericit, bun, drăguț, amuzant) și cuvintele negative (rău, supărat, rău, scârbos) erau asociate cu „eu” sau „nu sunt eu”.
Rezultatele acestea și ale altor 2 teste de asociere implicită au arătat că preșcolarii s-au identificat mai mult cu calitățile pozitive decât cu cele negative.
De asemenea, studiul sugerează că o stimă de sine crescută este asociată cu o identitate sexuală puternică și preferința pentru membrii de același sex. Stima de sine este legată și de alte părți care contribuie la formarea personalității.
Având în vedere că stima de sine se formează foarte devreme în copilărie, părinții și profesorii ar putea să încurajeze copiii să dezvolte legături afectuoase cu persoanele din jur, întrucât cei care se simt iubiți pot ajunge să se iubească pe ei înșiși.
Descoperirile subliniază importanța primilor 5 ani din viața unui individ ca fundament al personalității.
Sursa: The Huffington Post
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Probabil nu am nimic
- Viata mea s-a schimbat
- Ma simt vinovata pentru tot ce ma inconjoara
- Probleme de natura psihica, cred?!
- Nu mai sunt cine eram, depresia persistenta dupa o relatie
- Crize nervoase si amenintari!
- E posibil sa sufar DE LABILITATE MENTALA?
- Visez o alta personalitate, parca ar fi real
- Tulburare psihica
- URGENT: Dubla personalitate - tratament