Consumul regulat de cofeină afectează structura creierului

©

Autor:

Consumul regulat de cofeină afectează structura creierului

Aportul regulat de cofeină poate modifica temporar structura creierului, conform concluziilor unui studiu recent. Indiferent dacă este vorba de consumul de cafea, băuturi energizante sau cola, efectul observat este unul similar.
Fără îndoială, cofeina ne ajută pe majoritatea dintre noi să ne simțim mai atenți. Cu toate acestea, ne poate perturba somnul, dacă este consumată seara. Privarea de somn poate afecta la rândul său substanța cenușie a creierului, după cum arată studii anterioare. O echipă de cercetători de la Universitatea din Basel a investigat efectele somnului slab, determinat de consumul regulat de cofeină, asupra structurii creierului. Rezultatul a fost surprinzător: cofeina consumată ca parte a studiului nu a dus la un somn slab. Cu toate acestea, cercetătorii au observat modificări ale substanței cenușii.

Materia cenușie se referă la părțile sistemului nervos central alcătuite în principal din corpurile celulare ale celulelor nervoase, în timp ce substanța albă cuprinde în principal căile neuronale, extensiile lungi ale celulelor nervoase.

În cadrul studiului au fost examinați 20 de tineri sănătoși, încadrați în două grupuri distincte, pentru o perioadă de 20 de zile. Jumătate dintre subiecți au primit tablete cu cofeină și jumătate comprimate fără ingredient activ (placebo). La sfârșitul fiecărei perioade de 10 zile, cercetătorii au examinat volumul substanței gri a subiecților prin scanări cerebrale. De asemenea, au investigat calitatea somnului participanților în laboratorul de somn, înregistrând activitatea electrică a creierului.

Compararea datelor a arătat că adâncimea de somn a participanților a fost egală, indiferent dacă au luat capsule de cafeină sau placebo. Cu toate acestea, cercetătorii au văzut o diferență semnificativă în materia cenușie. După 10 zile de abstinență la cofeină, volumul de substanță cenușie a fost mai mare decât după aceeași perioadă de timp cu capsulele de cofeină. Diferența a fost deosebit de izbitoare în lobul temporal medial drept, inclusiv hipocampul, o regiune a creierului care este esențială pentru consolidarea memoriei. Deși cofeina pare să reducă volumul de substanță cenușie, după doar 10 zile de abstinență a cafelei s-a regenerat semnificativ la subiecții testați.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 19-02-2021 | creare: 19-02-2021 | Vizite: 832
Bibliografie
Regular caffeine consumption affects brain structure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210216100137.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum