Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
©
Autor: Vasiliu Alina
Dacă până în prezent, oamenii de È™tiință erau de părere că produsele lactate cresc riscul de deces, dovezile recente contrazic această ipoteză. Mai exact, o nouă cercetare care a fost prezentată la Congresul ESC 2018 a arătat că produsele lactate, cu excepÈ›ia laptelui, protejează împotriva riscului de mortalitate, inclusiv împotriva mortalității cauzată de bolile cerebrovasculare.
„O meta-analiză a 29 de studii publicate în 2017 nu a găsit nicio asociere între consumul de produse lactate È™i bolile cardiovasculare sau riscul de mortalitate”, a spus profesorul Maciej Banach de la Medical University of Lodz.
Cercetătorii au analizat datele care proveneau de la un studiu, denumit National Health and Nutrition Examination Surveys, realizat în perioada 1999-2010. La cercetare au participat 24.474 de adulÈ›i È™i a fost desfășurat pe o durată de 76,4 luni.
Rezultatele au arătat că consumul de produse lactate este asociat cu un risc cu 2% mai mic de mortalitate și un risc cu 4% mai mic de mortalitate cauzată de boli cerebrovasculare. Consumul de lapte a fost, de asemenea, asociat cu o mortalitate cerebrovasculară cu 4% mai mare.
Cercetătorii care au participat la studiu sunt de părere că, având în vedere efectele produselor lactate È™i dovezile recente care atestă că laptele creÈ™te riscul de boli cardiovasculare, specialiÈ™tii din domeniul sănătății ar trebui să revizuiască recomandările privind consumul de lactate.
Sursa: Science Daily
„O meta-analiză a 29 de studii publicate în 2017 nu a găsit nicio asociere între consumul de produse lactate È™i bolile cardiovasculare sau riscul de mortalitate”, a spus profesorul Maciej Banach de la Medical University of Lodz.
Cercetătorii au analizat datele care proveneau de la un studiu, denumit National Health and Nutrition Examination Surveys, realizat în perioada 1999-2010. La cercetare au participat 24.474 de adulÈ›i È™i a fost desfășurat pe o durată de 76,4 luni.
Rezultatele au arătat că consumul de produse lactate este asociat cu un risc cu 2% mai mic de mortalitate și un risc cu 4% mai mic de mortalitate cauzată de boli cerebrovasculare. Consumul de lapte a fost, de asemenea, asociat cu o mortalitate cerebrovasculară cu 4% mai mare.
Cercetătorii care au participat la studiu sunt de părere că, având în vedere efectele produselor lactate È™i dovezile recente care atestă că laptele creÈ™te riscul de boli cardiovasculare, specialiÈ™tii din domeniul sănătății ar trebui să revizuiască recomandările privind consumul de lactate.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 30-08-2018 | creare: 30-08-2018 | Vizite: 1292
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O nouă combinație de nanoparticule pentru tratamentul aterosclerozei
- Hipertensiunea arterială rezistentă la tratament ar putea fi redusă printr-un plan alimentar sănătos
- Pesticidele și metalele grele din sol dăunează sănătății cardiovasculare
- Pacienții cu fibrilație atrială își pot menține ritmul cardiac normal prin exerciții fizice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
- Laptele si branza
- Lactatele sunt bune?
- Nivel colesterol lactate
- Dureri la nivelul oaselor
- E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?