O alimentație bogată în potasiu poate preveni ateroscleroza
©
Autor: Amancei Roxana
Fructele bogate în potasiu precum bananele sau avocado ar putea ajuta la prevenirea aterosclerozei, afecÈ›iune caracterizată de rigidizarea pereÈ›ilor arteriali, după cum arată un studiu recent.
Cercetarea a fost desfășurată în cadrul Universității din Alabama, iar oamenii de È™tiință au arătat pentru prima dată că È™oarecii folosiÈ›i drept cobai au dezvoltat un risc crescut de rigiditate arterială după ce le-a fost redus potasiul din alimentaÈ›ie. Se pare astfel că dieta bogată în potasiu poate diminua riscul de calcificare vasculară. Cercetarea a avut mai multe etape, atât in vivo, cât È™i in vitro, pe culturi de celule prelevate de la cobai.
În cazul oamenilor, ateroscleroza poate provoca decesul în situaÈ›iile grave. De aceea, reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru întreaga lume.
Cercetarea a fost divizată în trei părÈ›i:
Rezultatele cercetării au determinat o relaÈ›ie de tip cauză-efect în ceea ce priveÈ™te reducerea cantității de potasiu È™i riscul crescut de a dezvolta o boală vasculară. Practic, nivelul de potasiu din alimentaÈ›ie era proiectat în nivelul de potasiu din sânge.
Din punct de vedere structural, cercetătorii au desoperit că valorile scăzute de potasiu din mediul de celule au accentuat semnificativ calcificarea celulele musculare netede vasculare. Concret, s-a observat faptul că lipsa potasiului a accentuat expresia markerilor genetici, specifici celulelor osoase, dar a dus la scăderea markerilor celulelor musculare netede vasculare. Acest lucru sugerează că lipsa de potasiu determină transformarea celulelor musculare netede vasculare în cele osoase.
Rezultatele studiului aduc în atenÈ›ie importanÈ›a integrării potasiului în dieta zilnică, ca factor esenÈ›ial în prevenirea afecÈ›iunilor vasculare.
Sursa: Medical Xpress
Cercetarea a fost desfășurată în cadrul Universității din Alabama, iar oamenii de È™tiință au arătat pentru prima dată că È™oarecii folosiÈ›i drept cobai au dezvoltat un risc crescut de rigiditate arterială după ce le-a fost redus potasiul din alimentaÈ›ie. Se pare astfel că dieta bogată în potasiu poate diminua riscul de calcificare vasculară. Cercetarea a avut mai multe etape, atât in vivo, cât È™i in vitro, pe culturi de celule prelevate de la cobai.
În cazul oamenilor, ateroscleroza poate provoca decesul în situaÈ›iile grave. De aceea, reprezintă o problemă de sănătate importantă pentru întreaga lume.
Cercetarea a fost divizată în trei părÈ›i:
- un eÈ™antion de cobai a fost crescut în laborator, hrănit cu alimente cu diferite concentraÈ›ii de potasiu;
- au fost studiate în mediul de cultură secÈ›iuni arteriale ale È™oarecilor, care conÈ›ineau 3 concentraÈ›ii diferite de potasiu;
- au fost studiate celulele musculare netede vasculare crescute în mediul de cultură.
Rezultatele cercetării au determinat o relaÈ›ie de tip cauză-efect în ceea ce priveÈ™te reducerea cantității de potasiu È™i riscul crescut de a dezvolta o boală vasculară. Practic, nivelul de potasiu din alimentaÈ›ie era proiectat în nivelul de potasiu din sânge.
Din punct de vedere structural, cercetătorii au desoperit că valorile scăzute de potasiu din mediul de celule au accentuat semnificativ calcificarea celulele musculare netede vasculare. Concret, s-a observat faptul că lipsa potasiului a accentuat expresia markerilor genetici, specifici celulelor osoase, dar a dus la scăderea markerilor celulelor musculare netede vasculare. Acest lucru sugerează că lipsa de potasiu determină transformarea celulelor musculare netede vasculare în cele osoase.
Rezultatele studiului aduc în atenÈ›ie importanÈ›a integrării potasiului în dieta zilnică, ca factor esenÈ›ial în prevenirea afecÈ›iunilor vasculare.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 09-10-2017 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 1872
Bibliografie
A need for bananas? Dietary potassium regulates calcification of arteries, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-bananas-dietary-potassium-calcification-arteries.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fluctuațiile timpurii ale colesterolului perturbă celulele imune critice, accelerând riscul bolilor de inimă
- Geneticienii asociază consumul de ouă cu riscul de boli cardiovasculare
- Lipoproteina (A) crescută și un scor mare de calciu coronarian, asociată cu un risc semnificativ de AVC și atac de cord
- Inflamația arterială coronariană este legată de un risc ridicat de evenimente cardiace, chiar și fără boală coronariană
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ateroscleroza
- Stenoza de arteră renală
- Hipokaliemia (hipopotasemia)
- Hiperkaliemia (hiperpotasemia)
- Ateroscleroza noncoronariană
- Arterioscleroza
- Diureticele și potasemia - riscuri și precauții, sfaturi și recomandări
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Potasiu
- Beneficiile consumului de ananas
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- Analize sange, copil de 4 ani jumatate
- Dieta cu banane
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Infarct miocardic