Consumul de ciocolată poate îmbunătăți funcția cognitivă
Un studiu publicat recent în jurnalul Appetite a analizat relația dintre consumul uzual de ciocolată și funcția cognitivă la adulții incluși în Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS), inițiat în anul 1975.
Studii realizate în ultimii ani au remarcat o serie de efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, implicit beneficii neurocognitive, ale consumului de ciocolată și cacao. Beneficiile cardiovasculare și metabolice asociate aportului de ciocolată sunt reprezentate de îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea valorilor tensiunii arteriale și ameliorarea funcției endoteliale, implicit a perfuziei cerebrale. La polul opus, efectele consumului de cacao și ciocolată asupra funcției cognitive nu sunt complet elucidate.
În cadrul studiului au fost incluși 968 de adulți, înscriși între anii 2001- 2006, reprezentând al șaselea ciclu de studiu. Aceștia au fost evaluați din prisma obiceiurilor alimentare, inclusiv a aportului dietetic de ciocolată (cantitate și frecvență). În acest scop au fost administrate chestionare privind aportul alimentar, evaluarea funcției cognitive și a componentelor stilului de viață.
Rezultatele studiului au evidențiat o asociere pozitivă între consumul de ciocolată și ameliorarea performanței cognitive. Asocierea a fost mai puternică în rândul persoanelor care au consumat cel puțin o dată pe săptămână ciocolată. De asemenea, efectele benefice manifestate asupra funcției cognitive au fost înregistrate independent de alte obiceiuri alimentare sau comportamente ale stilului de viață, pozitive și negative.
În acest studiu nu s-a realizat și o analiză calitativă a consumului de ciocolată, prin urmare, este dificil de stabilit consumul cărui tip de ciocolată a fost cel mai puternic asociat cu ameliorarea funcției neurocognitive (ciocolata cu lapte, ciocolata neagră sau ciocolata albă). Având în vedere conținutul bogat de flavonoizi (substanțe biologic active, asociate cu multiple beneficii asupra sănătății), se poate presupune că aportul de ciocolată neagră, secundar aportului de ciocolată cu lapte, ar putea influența pozitiv funcția cognitivă.
Merrill Elias, unul dintre coordonatorii studiului, încercând să clarifice posibile interpretări referitoare la frecvența și consumul de ciocolată, susține includerea în cadrul unei diete echilibrate a ciocolatei, de preferat neagră și conform porției recomandate pentru o alimentație sănătoasă.
Studii realizate în ultimii ani au remarcat o serie de efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, implicit beneficii neurocognitive, ale consumului de ciocolată și cacao. Beneficiile cardiovasculare și metabolice asociate aportului de ciocolată sunt reprezentate de îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea valorilor tensiunii arteriale și ameliorarea funcției endoteliale, implicit a perfuziei cerebrale. La polul opus, efectele consumului de cacao și ciocolată asupra funcției cognitive nu sunt complet elucidate.
În cadrul studiului au fost incluși 968 de adulți, înscriși între anii 2001- 2006, reprezentând al șaselea ciclu de studiu. Aceștia au fost evaluați din prisma obiceiurilor alimentare, inclusiv a aportului dietetic de ciocolată (cantitate și frecvență). În acest scop au fost administrate chestionare privind aportul alimentar, evaluarea funcției cognitive și a componentelor stilului de viață.
Rezultatele studiului au evidențiat o asociere pozitivă între consumul de ciocolată și ameliorarea performanței cognitive. Asocierea a fost mai puternică în rândul persoanelor care au consumat cel puțin o dată pe săptămână ciocolată. De asemenea, efectele benefice manifestate asupra funcției cognitive au fost înregistrate independent de alte obiceiuri alimentare sau comportamente ale stilului de viață, pozitive și negative.
În acest studiu nu s-a realizat și o analiză calitativă a consumului de ciocolată, prin urmare, este dificil de stabilit consumul cărui tip de ciocolată a fost cel mai puternic asociat cu ameliorarea funcției neurocognitive (ciocolata cu lapte, ciocolata neagră sau ciocolata albă). Având în vedere conținutul bogat de flavonoizi (substanțe biologic active, asociate cu multiple beneficii asupra sănătății), se poate presupune că aportul de ciocolată neagră, secundar aportului de ciocolată cu lapte, ar putea influența pozitiv funcția cognitivă.
Merrill Elias, unul dintre coordonatorii studiului, încercând să clarifice posibile interpretări referitoare la frecvența și consumul de ciocolată, susține includerea în cadrul unei diete echilibrate a ciocolatei, de preferat neagră și conform porției recomandate pentru o alimentație sănătoasă.
Data actualizare: 11-03-2016 | creare: 10-03-2016 | Vizite: 1332
Bibliografie
(1) Chocolate makes you cleverer: A 40-year psychological study proves that the sweet treat can boost our grey matter, link: https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/chocolate-makes-you-cleverer-a-40-year-psychological-study-proves-that-the-sweet-treat-can-boost-our-a6917736.html (2) Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316300459
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii
- Cercetătorii au obținut supertomate, îmbogățite cu aminoacizi și flavonoizi
- Un tip specific de post intermitent poate îmbunătăți starea generală de sănătate
- Gustările nesănătoase subminează aportul pentru sănătate al meselor principale de calitate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Manac zilnic cate o ciocolata si daca nu mananc simt nevoia
- Ciocolata ingrasa?
- Nisip la rinichi si consumul de ciocolata, produse proteice
- Nevoie de ciocolata?
- Cioco neagra