Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%

Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%
Un studiu realizat în FranÈ›a pe 131000 de persoane arată că un consum regulat de ceai are un efect remarcabil în reducerea riscului mortalității (-24%), mai puÈ›in în cazul celei cauzate de boli cardiovasculare.

Profesorul Nicolas Danchin, conducătorul studiului a menționat că dintre ceai și cafea, prima variantă ar fi cea mai avantajoasă pentru sănătate.
Echipa coordonată de acesta a investigat efectele cafelei È™i cele ale ceaiului asupra mortalității cauzate de boli cardiovasculare È™i a celei de alte cauze, în cazul unor persoane cu risc mic de boli ale inimii.

ParticipanÈ›ii la studiu, cu vârste cuprinse între 18 È™i 95 de ani au fost monitorizaÈ›i timp de 3 ani È™i jumătate È™i au notat zilnic într-un chestionar cantitatea de ceai sau de cafea consumată: deloc, 1-4 ceÈ™ti, mai mult de 4 ceÈ™ti pe zi.

S-au observat următoarele:
  • consumatorii de cafea aveau un risc cardiovascular uÈ™or  mai mare, în principal È™i din cauza asocierii cafelei cu tutunul.
  • cei care nu consumau cafea aveau o formă fizică mai bună È™i erau mai activi  (45% dintre subiecÈ›i)
  • consumatorii de ceai erau mai degrabă nefumători, față de cei care nu consumau această băutură (doar 24-29% dintre aceÈ™tia fumau)
  • persoanele care consumau o cantitate moderată de ceai erau cu 43% mai activiti fizic
  • s-a observat că aceia care au consumat regulat ceai s-au bucurat de o tensiune a sângeului mai mică, prin comparaÈ›ie cu cei care nu consumau deloc.
  • femeile beau mai mult ceai, iar bărbaÈ›ii, mai multă cafea.
  • dacă în privinÈ›a efectului protector cardiovascular, rezultatele au fost neglijabile, ceaiul a micÈ™orat rata mortalității din alte cauze cu 24%
  • cele mai bune efecte ale ceaiului în privinÈ›a speranÈ›ei de viață au fost observate la fumători È™i la cei care s-au lăsat de fumat.

Rezumând, autorii au menÈ›ionat că în ansamblu, băutorii de ceai au o stare de sănătate mai bună decât cei care preferă cafeaua, făcând în general alegeri mai inspirate când vine vorba de stilul de viață.

Sursa: European Society of Cardiology, citată de Medical Xpress

Data actualizare: 09-09-2014 | creare: 09-09-2014 | Vizite: 2490
Bibliografie
Drinking tea reduces non-CV mortality by 24 percent, link: https://medicalxpress.com/news/2014-08-tea-non-cv-mortality-percent.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul regulat de ceai modulează eficienÈ›a creierului
  • Cafea vs ceai verde sau negru - ce să alegem?
  • Consumul de ceai creÈ™te speranÈ›a de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum