Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
©
Autor: Mancaș Mălina
![Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34793.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Datele și rezultatele cercetării au fost prezentat pe larg în jurnalele Alzheimer's & Dementia și Stroke.
Studiul prezintă o asociere între aportul de băuturi răcoritoare îndulcite și atrofierea creierului, inclusiv reducerea volumului creierului și afectarea memoriei. Consumul de astfel de produse a fost asociat și cu riscul de accident vascular cerebral ischemic și boală Alzheimer, cea mai comună formă de demență.
Excesul de zahăr este cunoscut pentru efectele adverse manifestate asupra sănătății. Băuturile răcoritoare light, fără zahăr sau dietetice, sunt adesea alese ca alternativă aparent sănătoasă la cele obișnuite, dar consumul ambelor tipuri de băuturi este asociat cu factori mai mari de risc cardiometabolic.
În cadrul studiului, aproximativ 4.000 participanți cu fost supuși investigațiilor RMN și testelor cognitive pentru măsurarea relației dintre aportul acestor băuturi și volumul creierului, precum și capacitatea de gândire și memorare, aproape 3.000 dintre aceștia au fost monitorizați pe termen lung, timp de 10 ani, pentru estimarea riscului de accident vascular cerebral și aproape 1.500 pentru riscul de demență.
Cercetătorii menționează că sunt necesare și alte studii pentru a stabili cu exactitate relația cauză-efect dintre băuturile răcoritoare și afectarea creierului.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 24-04-2017 | creare: 24-04-2017 | Vizite: 1722
Bibliografie
Daily consumption of sodas, fruit juices and artificially sweetened sodas affect brain, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/317052.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Regenerarea creierului în boala Alzheimer
- Taximetriștii și șoferii de ambulanță au avut cele mai mici proporții de decese atribuite bolii Alzheimer dintre toate ocupațiile
- Alegerile ce țin de un stil de viață sănătos pot compensa riscul genetic pentru bolile creierului
- Experiențele stresante trăite la vârsta mijlocie, factor de risc pentru boala Alzheimer
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu pot spune ce gandesc
- Tulburări de memorie şi concetrare
- Medicamentele afecteaza memoria sau au alte reactii adverse?
- Probleme cu memoria
- Ce sa fac sa nu mai uit
- Tulburari de memorie in adolescenta
- Pierderi de memorie
- Tulburari de atentie si memorie?
- Alzheimer faza terminala