Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer

Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer

©

Autor:

Consumul de alimente din soia a fost asociat cu reducerea riscului de cancer
Rata cancerului continuă să crească la nivel global, iar diferenÈ›ele în prevalenÈ›a cancerului între Asia È™i Occident ar putea fi atribuite obiceiurilor alimentare diferite, în special consumului de produse din soia, bogate în compuÈ™i precum izoflavonele, fitosterolii È™i fibrele dietetice, care ar putea atenua riscul de cancer. Cu toate acestea, efectele variază în funcÈ›ie de tipurile de produse din soia È™i de tipurile de cancer.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a avut ca scop revizuirea sistematică a relaÈ›iei dintre diverse produse din soia È™i riscul de cancer printr-o analiză meta detaliată a răspunsului la doză. Au fost incluse 52 de studii, dintre care 35 de studii de caz-control È™i 17 studii de cohortă, totalizând 44.932 de cazuri È™i 861.372 de participanÈ›i. Majoritatea studiilor au fost efectuate în Asia, iar evaluarea calității a indicat un nivel înalt de calitate al studiilor.

Analiza a arătat că un consum ridicat de produse din soia a fost asociat cu o reducere de 31% a riscului de cancer, în special în studiile de caz-control È™i la femei, dar nu È™i la bărbaÈ›i. Reduceri semnificative ale riscului au fost observate în cazul cancerelor ginecologice, gastrointestinale, ale tractului aerodigestiv superior, prostatei È™i plămânilor. VariaÈ›iile geografice au fost evidente, cu riscuri mai scăzute de cancer asociate cu consumul de soia în Coreea, Singapore, Europa È™i China.

În ceea ce priveÈ™te consumul de tofu, acesta a redus semnificativ riscul de cancer cu 22%, cu efecte consistente observate atât la bărbaÈ›i, cât È™i la femei. Consumul de tofu a fost corelat cu riscuri mai scăzute de cancere ginecologice È™i gastrointestinale. Nu au fost observate efecte semnificative pentru cancerele de ficat, prostată È™i plămâni.

Consumul de lapte de soia a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de cancer, în special în studiile de caz-control. AsociaÈ›ii inverse semnificative au fost identificate pentru cancerele gastrointestinale, ale tractului aerodigestiv superior È™i ovariene.

Analiza altor produse din soia, inclusiv supa de miso, produsele fermentate È™i nefermentate, pasta de soia È™i natto, nu a arătat asociaÈ›ii semnificative cu un risc redus de cancer în general, deÈ™i analizele de subgrup au relevat constatări nuanÈ›ate.

În concluzie, un consum mai mare de alimente totale din soia, tofu È™i lapte de soia a fost asociat cu un risc redus de cancer, în special cancerele gastrointestinale È™i ginecologice. Cu toate acestea, dovezi privind alte produse din soia sunt insuficiente, necesitând studii prospective de cohortă bine concepute pentru clarificări suplimentare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 260
Bibliografie
Eating soy products linked to lower cancer risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Eating-soy-products-linked-to-lower-cancer-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea creÈ™te riscul genetic pentru cancer mamar la urmaÈ™i
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanÈ›elor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum