O nouă descoperire poate crește imunitatea corpului împotriva cancerului

©

Autor:

O nouă descoperire poate crește imunitatea corpului împotriva cancerului
Un studiu inovator condus de cercetători de la Universitatea Twin Cities din Minnesota a arătat cum celule imune sintetice, utilizate în noi terapii împotriva cancerului pot depăși barierele fizice pentru a permite sistemului imunitar al pacientului să lupte împotriva tumorilor. Cercetarea ar putea îmbunătăți terapiile împotriva cancerului în viitor pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Communications.

În loc să utilizeze substanțe chimice sau radiații, cercetătorii au ales să folosească imunoterapia. Imunoterapia este un tip de tratament al cancerului care ajută sistemul imunitar al pacientului să lupte împotriva cancerului. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care au o importanță cheie pentru sistemul imunitar. Celulele T citotoxice sunt asemenea unor soldați care caută și distrug celulele maligne.

Deși utilizarea imunoterapiei pentru unele tipuri de cancer s-a dovedit a fi eficientă, celulele T au o activitate mult mai complexă și dificilă în tumorile solide. „Tumora este ca un curs de obstacole, iar celula T trebuie să ruleze mănușa pentru a ajunge la celulele canceroase”, a afirmat Paolo Provenzano, autorul principal al studiului și profesor asociat de inginerie biomedicală la Universitatea din Minnesota. Aceste celule T, deși interacționează cu celulele tumorii, nu se pot deplasa adecvat și nu pot ajunge acolo unde trebuie înainte de a rămâne fără rezerve de energie, devenind epuizate.

Studiul este primul de acest gen, în cadrul căruia cercetătorii au lucrat pentru a proiecta celulele T și a dezvolta criterii de proiectare pentru a optimiza mecanic celulele sau a le face mai „potrivite” pentru a depăși barierele fizice. Dacă aceste celule imune pot recunoaște și ajunge la celulele canceroase, atunci pot distruge tumora. Într-o masă fibroasă a unei tumori, rigiditatea tumorii face ca celulele imune să încetinească aproximativ de două ori față de normal.

„Acest studiu este prima noastră publicație în care am identificat câteva elemente structurale și de semnalizare prin care putem regla aceste celule T pentru a le face mai eficiente în lupta împotriva cancerului”, a declarat Paolo Provenzano. „Fiecare obstacol din interiorul unei tumori este ușor diferit, dar există unele asemănări. După proiectarea acestor celule imune, am constatat că acestea s-au deplasat prin tumoră aproape de două ori mai rapid, indiferent de obstacolele care au apărut în cale.”

Pentru a proiecta celulele T citotoxice, autorii au folosit tehnologii avansate de editare a genelor pentru a schimba ADN-ul celulelor T, astfel încât acestea să fie mai capabile să depășească barierele tumorii. Scopul final este de a încetini celulele canceroase și de a accelera celulele imune proiectate. Cercetătorii lucrează la crearea de celule care să fie capabile să depășească diferite tipuri de bariere. Când aceste celule sunt amestecate împreună, obiectivul este ca grupurile de celule imune să depășească toate tipurile diferite de bariere pentru a ajunge la celulele canceroase.

Paolo Provenzano a aformat că psul următor presupune continuarea studierii proprietăților mecanice ale celulelor pentru a înțelege mai bine modul în care celulele imune și celulele canceroase interacționează. Cercetătorii studiază în prezent celulele imune proiectate la rozătoare și, în viitor, planifică studii clinice la oameni. În timp ce cercetările inițiale s-au concentrat asupra cancerului pancreatic, Paolo Provenzano susține că tehnicile pe care le dezvoltă ar putea fi utilizate pentru multe tipuri de cancer. „Folosirea unei abordări de inginerie celulară pentru combaterea cancerului este un domeniu relativ nou. Permite o abordare foarte personalizată cu aplicații pentru o gamă largă de tipuri de cancer. Considerăm că extindem o nouă linie de cercetare pentru a analiza modul în care propriile noastre corpuri pot lupta împotriva cancerului. Acest lucru ar putea avea un impact mare în viitor.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-05-2021 | creare: 31-05-2021 | Vizite: 509
Bibliografie
New research optimizes body's own immune system to fight cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210514134222.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!