Cercetătorii au oprit mecanismul durerii cauzate de chimioterapie, la modele animale

©

Autor:

Cercetătorii au oprit mecanismul durerii cauzate de chimioterapie, la modele animale
Rezultatele unui studiu desfășurat recent de cercetătorii de la Saint Louis University și publicate în jurnalul Pain descriu succesul autorilor în stoparea mecanismului durerii extreme ce însoțește tratamentul chimioterapic în cancerul colorectal, pe modele animale.

Neuropatia periferică indusă de chimioterapie (NPIC) este o afecțiune ireversibilă, progresivă, de durată, care determină durere, furnicături, parestezii și sensibilitate la frig, debutând la mâini și picioare și uneori progresând la brațe și gambe. De obicei simptomele dispar odată cu încetarea tratamentului, însă în cazul medicamentelor pe bază de platină durerea continuă chiar și câteva luni după terminarea tratamentului. Durerile sunt uneori ireversibile, iar amorțelile și furnicăturile nu cedează la analgezice. (1)

„Datorită eficacității tratamentului, sunt aproape 14 milioane de supraviețuitori ai cancerului în SUA. Mulți dintre aceștia suferă de neuropatie periferică indusă de chimioterapie, iar medicina nu dispune de strategii de prevenire sau tratament a afecțiunii”, declară Prof. Dr. Daniela Salvemini, care studiază traiectoriile durerii - interacțiunile la nivel molecular ce duc la producerea durerii în corp.

Cercetătorii au studiat medicamentul pe bază de platină oxaliplatină (Eloxatin, Oxaliplatin), folosit pe scară largă în tratamentul cancerului colorectal. Peste 60% dintre pacienții cărora li se administrează oxaliplatină dezvoltă NPIC. Traiectoria durerii indusă de acest medicament este acționată de expresia crescută a unei enzime în astrocite și semnalizarea scăzută a adenozinei într-un receptor-cheie: A3AR. Suplimentând semnalul cu agoniști A3AR, cercetătorii au reușit să blocheze dezvoltarea NPIC, fără a interfera în proprietățile anticancerigene ale medicamentului.

În prezent, agoniștii A3AR sunt studiați pentru proprietățile de agenți anticancerigeni, iar studiul de față reprezintă o dovadă în plus a utilizării acestora împreună cu oxaliplatina pentru a limita neuropati aperiferică indusă de chimioterapie.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 30-03-2018 | creare: 30-03-2018 | Vizite: 1343
Bibliografie
1. Chimioterapia în cancer, link: https://www.ghid-cancer.ro/info/chimioterapia-in-cancer
2. In laboratory, SLU scientist turns off chemo pain, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/slu-ils032618.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: