Conştiinciozitatea, extraversiunea și pozitivitatea - trăsături de personalitate care țin departe demența

©

Autor:

Conştiinciozitatea, extraversiunea și pozitivitatea - trăsături de personalitate care țin departe demența
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis și Northwestern University au analizat legătura dintre trăsăturile de personalitate și diagnosticul demenței. Studiul, publicat în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, a inclus analiza datelor din opt studii cu peste 44.000 de persoane, dintre care 1.703 au dezvoltat demență.
Cercetătorii au examinat măsurători ale „celor cinci mari” trăsături de personalitate (conștiinciozitate, extraversie, deschidere către experiențe, nevrotism și agreabilitate) și bunăstarea subiectivă (afect pozitiv și negativ, și satisfacția vieții) în comparație cu simptomele clinice ale demenței și patologia cerebrală la autopsie.

Rezultatele au arătat că scorurile ridicate la trăsăturile negative (nevrotism, afect negativ) și scorurile scăzute la trăsăturile pozitive (conștiinciozitate, extraversie, pozitivitate) au fost asociate cu un risc mai mare de diagnostic al demenței. Scorurile ridicate la deschiderea către experiențe, agreabilitate și satisfacția vieții au avut un efect protector într-un subset mai mic de studii.

Surprinzător, cercetătorii nu au găsit legături între aceste trăsături de personalitate și neuropatologia efectivă în creierele persoanelor decedate. Acest lucru sugerează că anumite trăsături de personalitate ar putea face persoanele mai rezistente la deteriorările cauzate de boli precum Alzheimer. Studiul a examinat și alți factori care ar putea modera relația dintre personalitate și riscul de demență, inclusiv vârsta, genul și nivelul de educație.

Emorie Beck, asistent profesor de psihologie la UC Davis și primul autor al studiului, a menționat că studiul este un prim pas în a înțelege asocierea dintre personalitate și demență. Cercetările viitoare vor continua să exploreze această legătură, inclusiv în cazul persoanelor care prezintă puține deficiențe cognitive în ciuda patologiei extinse. De asemenea, se speră a se investiga și alți factori de zi cu zi care ar putea juca un rol în dezvoltarea demenței.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 485
Bibliografie
Conscientiousness, extraversion, and positive affect may reduce dementia risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231204/Conscientiousness-extraversion-and-positive-affect-may-reduce-dementia-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  •