Fructoza poate fi implicată în apariția bolii Alzheimer
©
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition aduce în prim plan idei revoluționare legate de boala Alzheimer. Cercetătorii spun că boala este influențată semnificativ de alimentație. Însăși cauza bolii Alzheimer constă în acumulare excesivă și anormală a proteinelor în creier și degradarea în timp a memoriei și gândirii. (1)
Oamenii de știință spun că boala Alzheimer este o consecință nefastă a instinctului de evoluție la animal și om. În trecut, când omul risca foametea se declanșa un răspuns de supraviețuire și de vânătoare. Această căutare a mâncării are rost doar dacă metabolismul este inhibata în anumite zone ale creierului. Pentru a putea găsi mâncare și deci pentru a supraviețui, omul a avut nevoie de concentrare, gândire rapidă, impulsivitate și asumare riscurilor. Fructoza poate afecta anumite zone ale creierului și ajuta astfel la găsirea hranei. În acest sens, fructoza era luat din alimente sau era produsă de corp. (2)
În timp, însă metabolizarea continuă a fructozei a dus la atrofia creierului, pierderi neuronale și simptome asociate Alzheimer. Dacă în trecut producția mai mare de fructoză era necesară pentru supraviețuire, se pare că în prezent există în continuare un conținut ridicat al acestui zahăr, deși avem acces la mâncare din abundență.
Același studiu a mai arătat că un exces de fructoză produs în creier duce la inflamație, pierderi de memorie, dezorientare. Cercetările pe rozătoare indică faptul că oferirea de fructoză, pe termen lung, poate duce la apariția proteinelor tau și amiloid în creier, aceleași proteine întâlnite la pacienții cu Alzheimer. Mai mult, oamenii de știință cred că tendința de rătăcire a pacienților cu Alzheimer este un obicei rămas în ADN din vremurile în care căutam hrană.
La final, studiul propune atât diminuarea conținutului de fructoză din alimentație cât și intervenția farmacologică pentru a preveni sau ține sub control boala Alzheimer.
sursa: News Medical
foto: News CU Anschutz
Oamenii de știință spun că boala Alzheimer este o consecință nefastă a instinctului de evoluție la animal și om. În trecut, când omul risca foametea se declanșa un răspuns de supraviețuire și de vânătoare. Această căutare a mâncării are rost doar dacă metabolismul este inhibata în anumite zone ale creierului. Pentru a putea găsi mâncare și deci pentru a supraviețui, omul a avut nevoie de concentrare, gândire rapidă, impulsivitate și asumare riscurilor. Fructoza poate afecta anumite zone ale creierului și ajuta astfel la găsirea hranei. În acest sens, fructoza era luat din alimente sau era produsă de corp. (2)
În timp, însă metabolizarea continuă a fructozei a dus la atrofia creierului, pierderi neuronale și simptome asociate Alzheimer. Dacă în trecut producția mai mare de fructoză era necesară pentru supraviețuire, se pare că în prezent există în continuare un conținut ridicat al acestui zahăr, deși avem acces la mâncare din abundență.
Același studiu a mai arătat că un exces de fructoză produs în creier duce la inflamație, pierderi de memorie, dezorientare. Cercetările pe rozătoare indică faptul că oferirea de fructoză, pe termen lung, poate duce la apariția proteinelor tau și amiloid în creier, aceleași proteine întâlnite la pacienții cu Alzheimer. Mai mult, oamenii de știință cred că tendința de rătăcire a pacienților cu Alzheimer este un obicei rămas în ADN din vremurile în care căutam hrană.
La final, studiul propune atât diminuarea conținutului de fructoză din alimentație cât și intervenția farmacologică pentru a preveni sau ține sub control boala Alzheimer.
sursa: News Medical
foto: News CU Anschutz
Data actualizare: 15-02-2023 | creare: 15-02-2023 | Vizite: 377
Bibliografie
1. Fructose may be fueling the formation of Alzheimer’s disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230213/Fructose-may-be-fueling-the-formation-of-Alzheimere28099s-disease.aspx2. Could Alzheimer’s disease be a maladaptation of an evolutionary survival pathway mediated by intracerebral fructose and uric acid metabolism?, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523000047
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Componenta chimică din creier ce ne determină să alegem sportul în locul unei gustări
- Meditația mindfulness poate ajuta pacienții cu deficiențe cognitive
- Legătura dintre durata somnului, implicarea în rețelele sociale și răspunsurile de recompensă neuronală la adolescenți
- Implant cerebral folosit cu succes pentru restabilirea vederii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- E posibil ca o persoana cu dementa alzheimer sa manifeste spasme puternice?
- Alzheimer sau sunt eu paranoica?
- Alzheimer sau nu?
- Pentru boala Alzheimer
- Sinuzita sfenoidala si Alzheimer
- Proiect pentru a ajuta oamenii ce suferă de Alzheimer
- Alzheimer si tratamentul pe baza de alcool